Na hlavný obsah

Žilinské sídlisko sa pripravuje na sezónu diviakov. Najnovšie opatrenia proti zvieratám mesto stáli vyše 90-tisíc eur

Obyvatelia sa obávajú o svoju bezpečnosť.

Žilinské sídlisko sa pripravuje na sezónu diviakov. Najnovšie opatrenia proti zvieratám mesto stáli vyše 90-tisíc eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Najväčšie žilinské sídlisko Hájik rieši dlhodobý problém s diviakmi. Inštalovali tam špeciálne betónové zábrany. Pripravujú sa tak najmä na jeseň. Práve vtedy očakávajú zvýšený pohyb divých zvierat. Pomáhajú im aj poľovníci.

Diviaky na žilinskom sídlisku Hájik spôsobujú problém dlhodobo. Obyvatelia sa sťažujú na prevrátené koše či ničenie zaparkovaných áut. Obávajú sa aj o svoju bezpečnosť.

Ako sa Žilina pripravuje na vyšší počet diviakov zisťoval v Správach redaktor Martin Do:

Radnica začala s inštaláciou betónových zábran najmä na kontajneroch, kde diviaky vyhľadávajú potravu. „Dodali sme 27 betónových krytov. Tento týždeň sme už 11 osadili a budúci týždeň bude prebiehať ostatné osádzanie krytov na najviac problémové stojiská,“ informovala vedúca odboru správy verejného priestranstva Žilina Jana Tabačková.

Takéto riešenie stálo mesto vyše 90-tisíc eur. Keďže sa sídlisko Hájik nachádza na kraji mesta pri lese, o pomoc požiadali aj poľovnícke združenie. „Ktorému sa podarilo odloviť dva kusy diviačej zvery naposledy v júli tohto roka, avšak zvýšená aktivita tohto združenia bude pokračovať aj v mesiaci august,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová.

Mesto plánuje aj inštaláciu klietok na stojiská s kontajnermi. Chce sa tak pripraviť na chladnejšie mesiace, keď je v lesoch menej potravy a zver ju ešte častejšie vyhľadáva práve na sídlisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny