Na hlavný obsah

Zmeny na urgentných príjmoch: Lekári zažívajú mierny nápor, obávajú sa chladnejších mesiacov

Urgentné príjmy a ústavné pohotovostné služby zapĺňajú deti.

Zmeny na urgentných príjmoch: Lekári zažívajú mierny nápor, obávajú sa chladnejších mesiacov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Urgentné príjmy a ústavné pohotovostné služby zapĺňajú deti. Sú prázdniny, pediatri majú dovolenky a ambulantné pohotovosti sa zatvárajú o dve hodiny skôr. Pribúdajú najmä úrazy. V nemocniciach sa však už teraz obávajú chladnejších mesiacov a chrípkového obdobia.

Uplynul mesiac, odkedy ambulantné pohotovosti pre deti ordinujú len do ôsmej večer. Spolu so skrátením ordinačných hodín zaniklo aj sedem detských pohotovostí.

„Po zatvorení jednej pohotovosti v Košiciach a skráteniu ordinačných hodín na tej fungujúcej, sme aj u nás zaznamenali zvýšený nápor na urgentný príjem. Približne je to o 20 percent. Poväčšine sú to menej závažné ochorenia, ktoré boli doteraz ošetrené na pohotovosti,“ priblížila vedúca lekárka urgentného príjmu v Detskej fakultnej nemocnici Košice Martina Teľmanová.

Prvý prázdninový víkend bol pre lekárov najnáročnejší. Každých 24 hodín ošetrili 140 až 160 detí. Piatkové a sobotné služby sú najvyťaženejšie. Preto ich po skrátení ordinačných hodín na ambulantných pohotovostiach posilnili.

Situácii na detských urgentoch sa v relácii Správy :24 venovali redaktorky Veronika Čokinová a Miriam Palková:

„Máme tu kopec mladých lekárov, ktorí chcú slúžiť. Snažíme sa vyjsť, aby deti čakali čo najmenej,“ ozrejmil riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Peter Bartoň.

Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) očakáva, že problém so zabezpečením služieb budú mať zariadenia na jeseň, keď sa zvýši chorobnosť detí. Okrem Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc, kde urgentné príjmy majú, majú všade inde len ambulancie, kde dochádza lekár a sestra z detského či novorodeneckého oddelenia.

„Máme avíza, že práve preto, že budú mať viac práce v dôsledku zimných mesiacov, nárastu detí, ktoré inak chodili na APS, zvažujú, že budú prísne žiadať dodržiavanie Zákonníka práce,“ vysvetlil prezident ANS Petko.

Nemocnice nezvládnu nápor

„Keď má lekár vyšetriť viac pacientov, ako je únosné v nočnej službe, tak sa bojí, pretože môže prísť k pochybeniu. Niečo zle odhadne nejakého pacienta a bude to mať vážne následky. Preto lekári pri veľkom preťažení to už, samozrejme, nechcú odpracovať,“ hovorí šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Ak by lekári trvali na tom, že nebudú slúžiť nad rámec Zákonníka práce, nemocnice podľa Petka nezvládnu nápor detí. Hovorí, že rezort zdravotníctva bude musieť prehodnotiť fungovanie ústavných, ale aj ambulantných pohotovostí, ktoré len nedávno skracovali ordinačné hodiny.

„Ak by sme vnímali alebo videli nejaký nápor tak, ako hovoríte na jeseň, samozrejme, budeme sa tým zaoberať. Len chcem povedať, že štúdie a analýzy, ktoré sme mali, vychádzali aj z tých mesiacov minuloročných, či to bolo na jeseň, keď sa zvyšovala chorobnosť detí,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Dolinková vidí priestor skôr v hľadaní iných riešení ako opätovnú úpravu ordinačných hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko