Na hlavný obsah

Zánik NAKA: Zmeny sa už začali, dotknú sa stoviek policajtov. Zakladateľ a šéf enviropolície vo funkcii skončil

Aké zmeny sa udejú?

Zánik NAKA: Zmeny sa už začali, dotknú sa stoviek policajtov. Zakladateľ a šéf enviropolície vo funkcii skončil
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) už prechádza reorganizáciou. Podľa našich zistení viaceré oddelenia zaniknú a vyšetrovanie niektorých trestných činov sa vráti na krajské riaditeľstvá. Zmeny by sa mali týkať približne 700 policajtov.

Podľa medializovaných informácií by mala ku koncu augusta NAKA skončiť. Nahradiť by ju mal staronový Úrad boja proti organizovanej kriminalite, ktorý bude mať ďalšie jednotky.

„Bližšie informácie k pripravovanej ďalšej fáze reorganizácie Policajného zboru bude možné uviesť až po uskutočnení všetkých potrebných krokov na jej realizáciu,“ uviedol v písomnom stanovisku Odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PZ). O potrebe reorganizovať policajný zbor hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už začiatkom roka.

„Z viacerých špecializovaných útvarov budú presunutí viacerí policajti. To finálne číslo chcem nastaviť tak, aby ja som hospodáril aj ekonomicky aj zodpovedne, pretože sa musíme pozrieť aj na platy súčasných policajtov. Aby tu neboli policajti, ktorí majú 5-tisícové platy a potom policajti pri nástupe, ktorí dostávajú niekoľko sto eur,“ vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte vo februári 2024.

Aké zmeny nastanú po zrušení NAKA zisťovala v Správach redaktorka Katarína Wildová:

Zmena by sa nemala týkať len NAKA, ale aj ďalšieho útvaru – Národnej centrály osobitných druhov kriminality.

„Z väčšieho počtu tabuľkových miest na NAKA a ešte tej ďalšej agentúre, bude časť tabuliek presystemizovaná na, trebárs, krajské riaditeľstvá, okresné riaditeľstvá. Presystemizovanie znamená, že s tabuľkou odíde aj konkrétna osoba, ktorá je na tej tabuľke,“ informoval v máji 2024 predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

Otázne bolo aj zotrvanie enviropolície

K reorganizácii polície malo pôvodne prísť už v máji, no spomalili to rokovania s Bruselom. Jeden z odborov, ktorý chcel policajný prezident zrušiť, je enviropolícia. Tá je však priamo napojená na Plán obnovy a hrozilo by, že by sme museli vracať peniaze.

„Sú tam veci vo vzťahu k plánu obnovy, teda k finančným prostriedkom, ktoré sú naviazané na niektoré činnosti, takže požadujú niektoré veci vysvetľovať,“ ozrejmil prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

Podľa našich informácií nakoniec oddelenie eviropolície zostáva, no jej zakladateľ a šéf Mário Kern vo funkcii skončil.

„Vami uvedený riadiaci pracovník nebol odvolaný, ale odchádza na vlastnú žiadosť. V súčasnosti sa nič nemení, chod enviropolície je zabezpečený rovnako ako doposiaľ,“ potvrdil Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ.

„Ako poznám pána Kerna, on v živote by nedal sám žiadosť, ak by videl nejakú perspektívu toho, čo robí. Erudovanejšieho, zanietenejšieho policajta, ako je pán Kern, nepoznám a keď tohto sa chcú zbaviť, tak potom je zbytočné, aby vytvorili nejakú políciu zameranú na environmentálnu kriminalitu,“ reagoval poslanec NR SR Jaroslav Spišiak (PS).

Bývalý šéf NAKA nevidí v presúvaní niektorých vyšetrovaní z jedného centra do krajov zmysel. „Je napríklad na škodu, ak sa terorizmus oddelí od extrémizmu. Veď si zoberme len príklad teroristického útoku pred barom Tepláreň, kde zomreli dvaja nevinní ľudia. Ten páchateľ bol extrémista aj terorista,“ podotkol bývalý šéf NAKA a právnik v nadácii Zastavme korupciu Ľubomír Daňko.

Ľubomír Daňko považuje reorganizáciu NAKA len za nástroj, ako sa zbaviť nepohodlných vyšetrovateľov. Rovnako to vidí aj opozícia.

Reakcia opozície

„Je to absolútna deštrukcia právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku a toto je normálne, že jasný odkaz všetkým zločincom, že my sme vám znížili tresty a teraz ešte sme zabezpečili aj to, že vás nebudú vyšetrovať vôbec,“ skonštatoval poslanec Branislav Gröhling (SaS).

„Ide len o ďalšie neopodstatnené tvrdenia opozície, ktorá práve v minulosti zneužívala políciu na zastrašovanie svojich politických oponentov a zneužívala políciu na politickú pomstu. Reforma je výlučne odborná a plne v kompetencii vedenia policajného zboru. Je pripravená za účelom zefektívnenia boja proti trestnej činnosti na všetkých úrovniach,“ odpovedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Opozícia uvažuje nad zvolaním mimoriadneho branno-bezpečnostného výboru v parlamente, aby policajný prezident reorganizáciu podrobne vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko