Na hlavný obsah

Robia to učiteľky aj ľudia v oblekoch: V obchodoch sa začalo vo veľkom kradnúť, tvrdia obchodníci

Podľa nich za to môže zmena trestných kódexov.

Robia to učiteľky aj ľudia v oblekoch: V obchodoch sa začalo vo veľkom kradnúť, tvrdia obchodníci
Ilustračná snímka športového obchodu. Foto: STVR

Značkové oblečenie, elektronika aj potraviny. Niektorí obchodníci upozorňujú, že v obchodoch sa začalo vo veľkom kradnúť. Spomínajú aj organizované skupiny. Podľa nich za to môže zmena trestných kódexov.

Ministerstvo spravodlivosti to odmieta. Tvrdí, že zatiaľ k tomu nie sú štatistiky. Opozícia chce meniť výšku pokút aj hranicu škôd, podľa ktorej sa posudzuje, či je krádež ešte priestupkom alebo už trestným činom. Minister zmeny pripustil.

Kradnú aj ľudia v oblekoch

Majiteľ siete obchodov so značkovým oblečením a športovými potrebami hovorí, že niektorí ľudia kradnú tak, aby tovar neprevýšil 700 eur, čo ešte nie je trestný čin, ale len priestupok.

„Kradnú to učiteľky, kradnú to ľudia, ktorí chodia v obleku, čo nikdy predtým nebolo. Keď ich zastavíte, chytíte ich pri krádeži, tak povedia, že lebo môžu. Nikdy sa to nestávalo,“ povedal generálny riaditeľ EXIsport Peter Vaľo.

„Žiaden páchateľ nejde kradnúť s tým, že si zoberie Trestný zákon a pozrie si, aká je výška škody a ukradne len telefón, ktorý má hodnotu 490 eur alebo 690 eur. Vyjadrenia, že to súvisí s novelizáciou Trestných kódexov je podľa môjho názoru veľmi predčasné,“ uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Vyššiemu počtu krádeží v maloobchode sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Podľa neho na to ešte nie sú oficiálne štatistiky. Maloobchodníci však hovoria už aj o organizovaných skupinách.

„Novela Trestného zákona legitimizovala organizované skupiny, ktoré sa vyslovene zameriavajú na tento typ podnikania. Využívajú jednotlivcov na to, aby ukradli tovar, ktorý následne v tom reťazci speňažujú ďalej a týmto ľuďom dnes nehrozí prakticky žiadny postih,“ povedal predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský.

Zlodejov láka posunutie hranice škody

Za zvýšeným počtom krádeží vidí opozícia zmenu trestných kódexov. Zlodejov podľa nej láka posunutie hranice škody, podľa ktorej sa posudzuje, či pri krádeži išlo o trestný čin alebo len o priestupok s miernejším trestom.

„Nemôže byť za 700 eurovú krádež 300 eurová pokuta. Veď to je naozaj výsmech. My prídeme s návrhom, aby tá pokuta tu bola aspoň 1 000 eur,“ priblížila exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

„Rozhodli sme sa navrhnúť 1 400 eur, čo je dvojnásobok tej najvyššej hodnoty, kedy to ešte môže byť priestupok a nie trestný čin,“ dodala poslankyňa Zuzana Števulová (Progresívne Slovensko).

Minister spravodlivosti zmeny pripustil, že pokuty by sa mohli zvýšiť. „Na takú sumu, ktorá by mohla páchateľov majetkovej trestnej môže naozaj bolieť,“ povedal minister.

Minister zároveň povedal, že o znížení výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu, vládna koalícia neuvažuje. Naďalej by tak mala zostať na úrovni 700 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika