Na hlavný obsah

Motoristi tankovali problémové palivo. Znečistené LPG spôsobilo nápor na autoservisy

Slovnaft priznal technický problém.

Motoristi tankovali problémové palivo. Znečistené LPG spôsobilo nápor na autoservisy
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Autoservisy najmä na východnom Slovensku sa začínajú plniť autami na LPG pre údajne znečistené palivo. Sieť čerpacích staníc Slovnaft priznáva technický problém s LPG. Na niektorých výdajných stojanoch plyn do áut v súčasnosti vodiči nenačerpajú.

Pán Ján Martoňák natankoval plyn do svojho auta na jednej z čerpacích staníc v Prešove.„Pravdepodobne vo štvrtok (22. 8.) už som natankoval to kontaminované palivo LPG, ktoré obsahuje nejakú vazelínu, nejaký parafín, niečo také mastné mazľavé, čo mi prakticky celý ten LPG systém v aute zamorilo a znečistilo,“ priblížil.

Znečistenému LPG palivu sa v reportáži v Správach venoval redaktor Ondrej Behún:

Podobné problémy hlásia desiatky ďalších vodičov. „Evidujeme poslednú dobu viacej zákazníkov, s ktorými sa stretávame s poruchami, ktoré bežne nie sú. Evidujeme v podstate problém s určitými látkami, ktoré sa v tom plyne nachádzajú a nemali by sa nachádzať,“ uviedol konateľ LPG autoservisu Matej Mihaľ.

Sieť čerpacích staníc Slovnaft problém s LPG priznáva. „V poslednom období sme zaznamenali na niektorých čerpacích staniciach a výdajných stojanoch problematické LPG, kde sme museli niekde uzatvoriť okamžite predaj,“ informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Problém sa netýka celej siete

Spoločnosť Slovnaft tvrdí, že problém sa netýka celej siete, ale jej menšej časti predovšetkým na východnom Slovensku. „Bolo to spôsobené aj tým, že máme viaczdrojové zásobovanie siete čerpacích staníc LPG. Toto LPG nepochádzalo priamo z našej rafinérie,“ pokračoval Anton Molnár.

„Začalo to najprv cukať, trošku to malo taký znížený výkon a následne potom už vyplo mi splynovanie. Už som fungoval iba na benzíne, už sa potom nedalo spustiť na LPG mód,“ vysvetlil Ján Martoňák.

Ak si nie ste istý, či ste tankovali na problémových miestach, kontaktovať môžete zákaznícke centrum Slovnaftu.

„Následne ideálne ak by zašli do servisu, pokiaľ sa preukáže, že bolo problematické LPG natankované a následne vlastne v komunikácii s nami prípadne si uplatnia reklamáciu,“ povedal Anton Molnár.

„Odporúčame zákazníkom aby nepoužívali to plynové zariadenie, ak začnú mať tieto problémy. Škody sa určite vedia minimalizovať, ak sa ten plyn používa čím menej pri tomto probléme,“ dodal Matej Mihaľ.

Pri reklamácii musia motoristi predložiť doklad o tankovaní, o oprave či doklad o evidencii vozidla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko