Na hlavný obsah

Zomrel bývalý švédsky futbalový tréner Sven-Göran Eriksson (†76)

Erikssonova manažérska kariéra trvala viac ako štyri desaťročia.

Zomrel bývalý švédsky futbalový tréner Sven-Göran Eriksson (†76)
Na snímke Sven-Göran Eriksson. Foto: ČTK/Profimedia

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý švédsky futbalový tréner Sven-Göran Eriksson. V januári tohto roka oznámil, že mu diagnostikovali rakovinu v terminálnom štádiu a že mu pravdepodobne zostáva „prinajlepšom“ približne rok života. Informuje o tom portál Guardian.

Erikssonova manažérska kariéra trvala viac ako štyri desaťročia a začala sa vo Švédsku v klube Degerfors IF, potom prevzal vedenie IFK Göteborg. V tom čase mal Eriksson 30 rokov, no dosiahol veľký úspech, keď v roku 1982 doviedol Göteborg k švédskemu titulu a poháru UEFA.

Následne sa stal manažérom Benficy, kde pokračoval vo svojich úspechoch. Z Portugalska sa následne presunul do Talianska, kde trénoval AS Rím a Florentinu. V roku 1990 sa vrátil do Benficy a priviedol klub k ďalšiemu ligovému titulu. Postupom rokov sa stal jedným z najuznávanejších manažérov v Európe. V roku 2001 si ho anglický národný tím vybral ako nástupcu Kevina Keegana.

Erikssonovi sa vyčítalo, že z takzvanej zlatej generácie Anglicka nevyťažil maximum, ale doviedol ju na tri veľké turnaje a na každom z nich sa dostal do štvrťfinále. Z funkcie odišiel na konci majstrovstiev sveta 2006.

Eriksson ďalej viedol množstvo klubov a krajín vrátane Manchestru City, Leicesteru, Mexika a napokon v roku 2019 Filipíny. V marci 2024 si splnil aj svoj detský sen, keď v charitatívnom zápase na Anfielde viedol Liverpool. „Bol to krásny deň,“ povedal potom Eriksson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport