Na hlavný obsah

Zomrel najstarší žijúci človek na svete. Španielka sa dožila úctyhodných 117 rokov

Maria Branyasová zomrela pokojne v spánku.

Vo veku 117 rokov v utorok (20. 8.) zomrela Španielka Maria Branyasová, ktorá bola najstarším žijúcim človekom sveta. Informujú o tom miestne médiá s odvolaním sa na rodinu. Branyasová sa stala najstaršou osobou na svete vlani v januári, keď zomrela vo veku 118 rokov francúzska rehoľná sestra Lucile Randonová, uviedla televízia RTVE.

„Maria Branyasová nás opustila. Zomrela tak, ako chcela: v spánku, pokojne a bez bolesti,“ napísala v utorok na sociálnej sieti X jej rodina. Podľa RTVE zomrela v domove pre seniorov v meste Olot v Katalánsku, kde žila vyše dvadsať rokov a kde v roku 2020 v 113 rokoch tiež prekonala chorobu covid-19.

V posledných rokoch používala Branyasová invalidný vozík a mala problémy so sluchom, no netrpela vážnymi chorobami. „Cítim sa slabá. Blíži sa moja hodinka. Neplačte, nemám rada slzy,“povedala pred niekoľkými dňami rodine podľa RTVE.

Branyasová sa narodila 4. marca 1907 v americkom San Francisku a do Katalánska sa vrátila s rodinou ako dieťa v čase, keď zúrila prvá svetová vojna.

Podľa americkej organizácie Gerontology Research Group (GRG), ktorá sa zaoberá výskumom dlhovekosti a registruje rekordy v tejto oblasti, bola Branyasová tiež ôsmou najdlhšie žijúcou osobou v histórii. Rekord v tejto štatistike patrí Francúzke Jeanne Calmentovej. Tá sa narodila vo februári 1875 a zomrela v auguste 1997 vo veku 122 rokov.

Titul najstaršieho žijúceho človeka na svete teraz podľa RTVE preberá Japonka Tomiko Itokaová, ktorá sa narodila 23. mája 1908.

Maria Branyasová zomrela v domove pre seniorov v meste Olot v Katalánsku. Zdroj: AP/Catalan News

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet