Na hlavný obsah

Zomrel známy český herec Karel Heřmánek (†76). Na strelnici mal proti sebe obrátiť zbraň

Bol zakladateľom Divadla Bez zábradlí.

Zomrel známy český herec Karel Heřmánek (†76). Na strelnici mal proti sebe obrátiť zbraň
Český herec Karel Heřmánek. Foto: Marek Pátek/CNC/Profimedia

V sobotu (24. 8.) tragicky zomrel český herec Karel Heřmánek vo veku 76 rokov. V nedeľu (25. 8.) o tom informovala jeho rodina prostredníctvom Divadla Bez zábradlí, ktoré spolu s manželkou založil. Informujú portály Novinky.cz a iDNES.cz.

„Včera v popoludňajších hodinách nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otecko a dedko Karel Heřmánek. Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nesmierna. Ďakujeme za všetky prejavy sústrasti a prosíme o rešpektovanie súkromia,“ uviedla na sociálnej sieti rodina.

Podľa informácií iDNES.cz sa v sobotu popoludní na strelnici v Příbrami zastrelil. Polícia udalosť bez uvedenia mena potvrdila.

„Nemôžem uviesť totožnosť mŕtveho, ale môžem potvrdiť, že na strelnici muž, ročník 1947, proti sebe obrátil zbraň a zastrelil sa. Bližšie podrobnosti polícia zatiaľ uviesť nemôže, všetko je predmetom vyšetrovania,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa polície Stredočeského kraja Barbora Schneeweisová.

Heřmánkova kariéra

Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 v Prahe. V roku 1972 ukončil štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne a potom pôsobil jednu sezónu v Divadle Na provázku. Odtiaľ spoločne s Jiřím Bartoškom a Pavlom Zedníčkom prešli do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem.

V sezóne 1977-78 pôsobil v Mestských pražských divadlách a potom až do roku 1991 v Divadle Na zábradlí. Tam najmä pod vedením režiséra Evalda Schorma stvárnil najdôležitejšie divadelné úlohy.

V roku 1972 debutoval na televíznej obrazovke v snímke „Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak“. Výraznejšie na seba upozornil vo filmoch „Na pytlácké stezce“, „Žena pro tři muže“, „Smrt stopařek“ a „Kam nikdo nesmí“ z roku 1979. O rok neskôr v dodnes reprízovanom detskom filme „Krakonoš a lyžníci“.

V roku 1984 hral Lucifera v obľúbenej filmovej rozprávke „S čerty nejsou žerty“ režiséra Hynka Bočana. V tom istom roku hral aj postavu žižkovského šviháka vo filme „Fešák Hubert“.

Za jeho životnú rolu sa považuje úloha podomového obchodníka s vysávačmi Lea Poppera vo filme Karla Kachyňu „Smrt krásnych srnců“ z roku 1986 podľa rovnomenného románu Otu Pavla.

Ďalšími známymi filmami, v ktorých hral, boli napríklad „Anděl s ďáblem v těle“, „Pěsti ve tmě“, „Stalingrad“, „Díky za každé nové ráno“, „Musíme si pomáhat“, „Příběhy obyčejného šílenství“ či pokračovanie komédie „Dědictví“ s podtitulom „Kurva se neříká“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet