Na hlavný obsah

Po dvoch rokoch nastal zvrat v cenách nehnuteľností. Prinesie výhodu kupcom alebo predajcom?

O cenách bytov a domov hovoril analytik národnej banky.

Po dvoch rokoch nastal zvrat v cenách nehnuteľností. Prinesie výhodu kupcom alebo predajcom?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Majitelia domov či bytov, ktorí chcú svoju nehnuteľnosť predať, sa dočkali. Po dvoch rokoch zlacňovania nastal obrat. Ponukové ceny nehnuteľností v druhom štvrťroku tohto roka mierne vzrástli. Vyplýva to z najnovšieho reportu Národnej banky Slovenska (NBS).

Ceny sú v tomto štvrťroku o 1,6 percenta vyššie ako v tom predchádzajúcom. Rástli ceny bytov aj ceny rodinných domov, v relácii Ekonomika :24 to uviedol analytik NBS Roman Vrbovský.

Analytik centrálnej banky skonštatoval, že ceny rodinných domov stúpali o čosi viac, konkrétne o 3,5 percenta v porovnaní s predošlým štvrťrokom. Čo sa týka zdražovania bytov, zdraželi všetky druhy. Podľa Vrbovského však najviac štvor- a dvojizbové.

Roman Vrbovský pripomenul, že ide o prvý nárast ponukových cien nehnuteľností od tretieho štvrťroku 2022, teda takmer po dvoch rokoch.

Rastie aj ponuka nehnuteľností

V tomto roku rástla aj samotná ponuka bytov a rodinných domov. Roman Vrbovský skonštatoval, že oproti vlaňajšku je asi o päť percent vyššia.

„Ide o druhý štvrťrok po sebe, kedy ponuka narástla, po tom, čo počas celého roka 2023 plynulo klesala. Zvýšil sa aj počet inzerátov,“ uviedol Vrbovský s tým, že o čosi viac pribudlo inzerátov rodinných domov.

V dvoch krajoch ceny klesali

Ceny nehnuteľností však nerástli všade. Bolo tomu tak v šiestich krajoch, v dvoch, naopak, klesali.

Najviac rástli v Banskobystrickom kraji, a to o 5,9 percenta. Najväčší pokles zaznamenal Nitriansky kraj, konkrétne o 0,8 percenta.

O vývoji cien nehnuteľností na Slovensku hovoril v relácii Ekonomika :24 analytik NBS Roman Vrbovský. Pozrite si celý rozhovor:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika