Na hlavný obsah

A. Danko: Ústava bude ochranou pred šialenstvom z Bruselu. Z dokumentu sa stala obeť politických doťahovačiek, tvrdí M. Dubéci

Diskutovali aj o zlom stave verejných financií.

A. Danko: Ústava bude ochranou pred šialenstvom z Bruselu. Z dokumentu sa stala obeť politických doťahovačiek, tvrdí M. Dubéci
Andrej Danko (SNS) a Martin Dubéci (PS). Foto: STVR

Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v relácii O 5 minút 12 vyhlásil, že Ústava SR je chrbtovou kosťou nášho právneho systému. Podľa predsedu strany SNS nám neostáva nič iné, len do nej dávať veci, v ktorých si s Bruselom nebudeme vedieť dať rady. “Nevylučujem, že bude čím ďalej viac poslednou ochranou pred šialenstvom z Bruselu. My sme tak presadili ochranu pôdy,“ uviedol.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci by bol najradšej, keby poslanci žili Ústavou SR aj v parlamente. “Je mi ľúto, že nežijeme tie hodnoty, pre ktoré si mnoho ľudí aj čo to vytrpelo a sú vyjadrením dlhej histórie slovenského národa. Bol by som rád, keby si všetci občania v tejto krajine boli rovní v právach a povinnostiach, žiaľ, to teraz nie je pravdou,“ oponoval.

Podľa Dubéciho Ústava SR trpí na účelové novely a z dokumentu sa stala “obeť politických doťahovačiek“. “Mnoho koaličných právnikov a advokátov v momente, keď nevedeli ako politicky vyriešiť nejaký problém, tak si to dali do Ústavy,“ vyhlásil.

Voľba predsedu parlamentu a odvolávanie

Danko prezradil, že ako prvú koaličnú radu od zranenia Roberta Fica absolvovali “priateľský a spoločenský obed“. Dotkli sa opatrení na konsolidáciu verejných financií a majú dohodnuté ďalšie stretnutie. “Debatujeme o príprave nadchádzajúcej schôdze. Parlament funguje aj bez predsedu parlamentu. Dôležité je to, aby sme hlavne zvládli rozpočet. V koaličnej zmluve je aj veľa nejasností,“ uviedol predseda SNS.

Reportáž z relácie O 5 minút 12 do Správ pripravila redaktorka Katarína Wildová:

“Ako predseda nášho poslaneckého klubu som asi v desiatej diskusii k voľbe predsedu Národnej rady SR. Stále počúvam, že sa to vyrieši za mesiac, na ďalšej schôdzi. Je to zrejmé, že táto koalícia rieši funkcie a fleky. Sú v sebe zaseknutí, vidím to aj v kuloároch parlamentu,“ vyjadril sa Dubéci.

Predseda poslaneckého klubu PS si myslí, že pokiaľ sa nevyrieši táto otázka, tak sa nevedia dostať k ničomu inému. “Všetko so sebou súvisí. Pán Danko má veľkú ambíciu stať sa predsedom národnej rady a strana Hlas tak isto aj na základe tej koaličnej dohody. Kto v tomto celom prehráva, sú ľudia tejto krajiny,“ dodal.

Podpredseda parlamentu prezradil, že SNS a Smer-SD podporia odvolávanie predsedu parlamentu Michala Šimečku (PS). “Tieto dve strany majú jasnú predstavu. Ak strana Hlas zaváha, je to ich zodpovednosť voči voličom,“ dodal.

Podľa Dubéciho je to pokus o odpútanie pozornosti od toho, že prepustili na slobodu odsúdeného Dušana Kováčika. Myslí si však, že k odvolávaniu nepríde, lebo “vidí, ako sa kolegovia nevedia dohodnúť ani na tom, kedy sa stretnú“.

Zlý stav verejných financií

Ľudia by si mali podľa Andreja Danka uvedomiť, že štát je v zlej finančnej situácii. “My sme ho odovzdávali na úrovni 40 percent zadlženia. Dnes je na úrovni 60 percent. Heger, Matovič a Ódor si požičali 20 miliárd eur. Slovensko bolo historicky zadlžené a niekto za to nesie zodpovednosť,“ uviedol.

Dubéci oponoval, že reálnym problémom sú štrukturálne výdaje, ktoré sa opakujú každý rok. “Sú to tie, ktoré sa dajú do zákona, ako napríklad dôchodky. V roku 2019 a 2020 Smer-SD a SNS pred voľbami rozdávali vo veľkom. Alebo v novembri 2023 pred prezidentskými voľbami. To sú také pálky, tam lietajú percentá HDP,“ vyhlásil Dubéci.

“Keby som bol premiérom, presadil by som, aby sme si požičali oveľa viac peňazí. Kašlem na nejaké dlhy, pretože tie dlhy majú všetci na západe, ale majú diaľnice, nemocnice a starajú sa o prisťahovalcov. Odmietam, aby sme sa pozerali na deficit, pokiaľ ľudia nedostanú aspoň peniaze na prežitie,“ dodal Danko. Dubéci pripomenul, že “na deficit kašľali aj v Grécku a Slovensko má obrovský štrukturálny deficit a žiadne investície“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko