Na hlavný obsah

Ak policajt vytŕča z radu, nájdu si spôsob, ako ho odstrániť: Policajti prehovorili o šikane v zbore

Ministerstvo vnútra avizuje zriadenie policajného ombudsmana.

Ak policajt vytŕča z radu, nájdu si spôsob, ako ho odstrániť: Policajti prehovorili o šikane v zbore
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V policajnom zbore chýba takmer tritisíc policajtov a ďalších 400 je na odchode. Policajti poukazujú na nízke platy či zlé podmienky na pracovisku. Mnohí hovoria aj o šikanóznom správaní nadriadeného.

Vravia, že ide o disciplinárne postihy bez dôvodu a vzápätí zníženie platu. Spúšťačom je podľa nich vzoprenie sa nadriadenému. “Pokiaľ policajt nejakým spôsobom začne vytŕčať z radu a nie je hlavne lojálny, tak sa nájde mechanizmus a spôsob, ako ho odstrániť,“ povedal predseda Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský.

„Začalo to už veľa rokov dozadu. Dovolil som si oponovať svojim priamym nadriadeným, s tým, že som vždy vystupoval v zmysle zákona,“ opísal policajt.

Šikane v policajnom zbore sa v Správach venoval redaktor Tomáš Gerši:

„Mal som služobný úraz, ako som nastúpil, hneď som bol poslaný na psychotesty. Ja som toto odmietol, videl som tam nezákonnosť,“ prezradil policajt Vladimír Gažo.

Nezhody s nadriadeným pokračovali. Potrestal ho znížením platu o desať, neskôr o pätnásť percent na tri mesiace. „V zásade je to bežná taktika nadriadených voči policajtom, ktorí vyjadria svoj názor,“ potvrdil právny zástupca poškodených policajtov Marián Jusko.

Ako jeden z mála policajtov to nevzdal a so žalobou sa obrátil na súd. „Žalobu súd uznal v celom rozsahu a rozhodnutie zrušil,“ informoval Jusko.

„Vo všetkých veciach, ktoré rozhodnutia naše súd zrušil, tak bolo postupované spôsobom, aké súd odporučil,“ uviedol riaditeľ obvodného oddelenia PZ v Novom Meste nad Váhom Jaroslav Číž.

„Nebol som upovedomený o tom, že to vzali na vedomie,“ podotkol Gažo. Inšpekcia eviduje desiatky podnetov od policajtov, ktorí poukazujú na šikanózne praktiky nadriadených.

„Za posledných päť rokov sme mali 150 podnetov, ale opodstatnených bolo asi 20,“ povedala hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Andrea Dobiášová.

Policajný ombudsman

„Policajný zbor je veľmi početná organizácia a s tým počtom ľudí súvisí aj problém týkajúci sa nejakej šikany alebo bossingu, s ktorým sa musíme vysporiadať,“ reagoval prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák.

„A ja sa pýtam, či je to správne, že pri dnešnej dobe s tým podstavom policajtov takýchto policajtov hádžeme cez palubu?“ skonštatoval Klučarovský.

„Musíme identifikovať problém, prípadne zodpovedných za vzniknutý problém a vyvodiť z toho nejaké dôsledky,“ vyhlásil Solák.

Ministerstvo vnútra avizuje zriadenie policajného ombudsmana, ktorý by mal riešiť aj takéto problémy v policajnom zbore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko