Na hlavný obsah

Ak západ dovolí Ukrajine zaútočiť vo vnútrozemí Ruska, NATO sa tým zapojí do vojny, vyhlásil Vladimir Putin

Spojené štáty doposiaľ nesúhlasili, aby Ukrajina použila zbrane na taký útok.

Ak západ dovolí Ukrajine zaútočiť vo vnútrozemí Ruska, NATO sa tým zapojí do vojny, vyhlásil Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ak Západ povolí Ukrajine útočiť zbraňami s dlhým dosahom na ciele hlboko na ruskom území, bude to znamenať, že krajiny Severoatlantickej aliancie sú vo vojne s Ruskom. Vo štvrtok (12. 9.) to podľa agentúry TASS povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Kyjev už mesiace nalieha najmä na Spojené štáty, aby zrušili obmedzenia týkajúce sa použitia amerických zbraní poskytnutých Ukrajincom.

Ak podľa Putina toto obmedzenie padne, „nebude to znamenať nič menšie ako priame zapojenie krajín NATO do vojny na Ukrajine“. „Znamenalo by to, že krajiny NATO sú vo vojne s Ruskom,“ vyhlásil šéf Kremľa. Upozornil, že na základe hrozieb, ktorým bude čeliť, plánuje Rusko prijímať „zodpovedajúce riešenia“.

Spojené štáty kvôli obavám z eskalácie konfliktu doteraz odmietali súhlasiť, aby nimi dodávané ďalekonosné zbrane Ukrajina použila na útoky proti cieľom v ruskom vnútrozemí.

Stanovisko Washingtonu v tejto veci sa však v poslednom čase mení. Prezident Joe Biden tento týždeň povedal, že USA pracujú na zrušení reštrikcií. V piatok (13. 9.) chce o veci rokovať s britským premiérom Keirom Starmerom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj niektorí západní politici pripomínajú, že z letísk v ruskom vnútrozemí štartujú bombardéry, ktoré odpaľujú strely proti civilným cieľom na Ukrajine. Rusko začalo vojnu proti susednej krajine vo februári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet