Na hlavný obsah

Akademici z Nitry zanalyzujú lokality zasiahnuté povodňami. Chcú lepšie identifikovať hrozby

Na vytvorenie metodiky dostali peniaze z plánu obnovy.

Akademici z Nitry zanalyzujú lokality zasiahnuté povodňami. Chcú lepšie identifikovať hrozby
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Akademici z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre budú analyzovať lokality, ktoré v týchto dňoch zasiahli povodne. Chcú tak vytvoriť metodiku pre mapovanie a hodnotenie povodňovej hrozby a navrhnúť riešenia, ktoré by vyhodnocovali takéto riziká.

V obci Chľaba, ktorá je medzi pohoriami a nivou Dunaja v sútoku Ipľa, je podľa ekológa riziko povodne veľké. Poukazuje aj na minulosť tejto lokality.

„Podobnú situáciu sme zaznamenali už aj pár rokov dozadu opakovane. Dokonca z 19. storočia máme záznamy, že ľudia sa museli dočasne vysťahovať z jednej časti obce. My sa nevieme poučiť z tejto historickej pamäte,“ priblížil vedúci Katedry ekológie a environmentalistiky na UKF v Nitre Henrich Grežo.

Projektu prevencie pred povodňami sa v Správach z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Zdigitalizovať informácie o krajine, vrátane javov, ktoré sa v nej odohrali, má pomôcť nový projekt na UKF v Nitre. Na vytvorenie metodiky, ktorá zhodnotí povodňovú hrozbu, dostali z plánu obnovy viac 1,7 milióna eur. Zamerajú sa však iba na niektoré lokality.

„Sme vo fáze prípravy dát a výberu týchto území. Ale je dosť pravdepodobné, že tam budú aj územia, ktoré zasiahli tieto povodne v posledných dňoch. Či už z povodí Myjavy alebo v povodí Kysúc,“ vysvetlil vedúci projektu Katedry geografie na UKF v Nitre Matej Vojtek.

„Projekt zistí, v akom stave je krajina. Môžeme identifikovať problémové úseky, do ktorých môžeme navrhnúť aj opatrenia. Keď zaradíme viac vegetačných úprav do krajiny, ktoré pomôžu zadržať vodu,“ uviedol Grežo.

Záplavy z prívalových dažďov

Akademici budú riešiť nielen metodiku pre mapovanie riečnych povodní, ale aj pre záplavy z prívalových dažďov, ktoré spôsobujú povodne aj tam, kde nie sú blízko rieky.

„Máme dáta zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, máme geografické dáta ohľadom výšky terénu a terénnych zásahov ohľadom nasiakavosti pôd do modelov pre predikciu problematických oblastí,“ dodal Jozef Kapusta z Katedry informatiky na UKF v Nitre.

Na projekte bude dva roky pracovať štrnásť ľudí zo štyroch katedier. Rátajú aj s pomocou doktorandov a študentov na magisterskom stupni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny