Na hlavný obsah

Američania zistili, kde Rusko buduje raketovú základňu pre nový druh zbraní

Prezident Vladimír Putin ich označil za nezničiteľné.

Americkí výskumníci identifikovali na satelitných snímkach, kde Rusko buduje novú raketovú základňu pre nový druh zbraní. Podľa agentúry Reuters práve tam pravdepodobne umiestnili jadrové rakety s plochou dráhou letu na jadrový pohon. Prezident Vladimír Putin ich označil za nezničiteľné.

Americkí vedci na základe satelitných snímok súkromnej firmy Planet Labs identifikovali výstavbu raketovej základne známej ako Vologda-20 približne 475 km severne od Moskvy.

Na základe deviatich horizontálnych odpaľovacích rámp a bunkrov na skladovanie jadrových zbraní dospeli podľa agentúry Reuters k záveru, že tu chce Kremeľ umiestniť nové jadrové rakety na jadrový pohon s plochou dráhou letu Burevestnik.

Dokončenie testov oznámil v októbri 2023 ruský prezident Vladimir Putin. „Ukončili sme práce na modernej strategickej zbrani, o ktorej som hovoril pred pár rokmi. Testy jadrovej rakety s plochou dráhou letu na jadrový pohon boli úspešné,“ vyhlásil vtedy.

Moskva tvrdí, že nové rakety majú pre jadrový pohon neobmedzený dolet, dokážu počas letu manévrovať a sú nezostreliteľné. Západní experti to spochybňujú a trvajú na tom, že pomer síl nové strely nezmenia. Upozorňujú na to, že z 13 testov boli iba dva čiastočne úspešné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál