Na hlavný obsah

Zakázať všetkým mužom vstup na výstavu je v poriadku, rozhodol súd v Austrálii

Autorka výstavy označila rozhodnutie súdu za veľké víťazstvo.

Zakázať všetkým mužom vstup na výstavu je v poriadku, rozhodol súd v Austrálii
Múzeum v austrálskom meste Hobart. Foto: ČTK/Profimedia

Múzeum v austrálskom meste Hobart môže ďalej zakazovať vstup mužom na jednu zo svojich výstav nazvanú Dámsky salónik. Rozhodol v piatok (27. 9.) Najvyšší súd Tasmánie. Expozícia sa zatvorila v apríli z rozhodnutia nižšieho súdu, ktorý vyhovel sťažnosti jedného muža, podľa ktorého je zákaz diskriminačný. Informoval o tom denník The Guardian.

Sudca Shane Marshall verdikt zdôvodnil tým, že výstava len pre ženy upozorňuje na historické, ale aj súčasné nerovné príležitosti žien v austrálskej spoločnosti. Odkázal sa okrem iného na vládnu správu o postavení žien z tohto roka. V nej sa uvádza, že zhruba každý tretí Austrálčan neverí v rovnaké schopnosti žien a mužov v politike či podnikaní.

Tasmánske múzeum starého a nového umenia (MONA) takzvaný Dámsky salónik prevádzkuje od roku 2020. Má pripomenúť historickú rodovú segregáciu v Austrálii, kde ženy do roku 1965 nesmeli chodiť do barov a kde stále existujú výlučne pánske kluby, kam ženy nesmú, uviedla agentúra EFE.

Advokátka múzea argumentovala na súde okrem iného tým, že zákaz vstupu tým, ktorí sa necítia ženami, je súčasťou tohto umeleckého projektu, ktorý má zdôrazniť rodovú nerovnosť v Austrálii.

Autorka považuje rozhodnutie za víťazstvo

Autorka inštalácie Kirsha Kaecheleová označila piatkové rozhodnutie súdu za veľké víťazstvo a za „rozbitie patriarchátu“. „Verdikt ukazuje jednoduchú pravdu: Ženy sú lepšie ako muži. Sudca sa postavil na stranu faktov prezentovaných naším čisto ženským tímom. Súhlasí, že Dámsky salónik je výnimočný,“ uviedla Kaecheleová.

Kauza ale nekončí, tasmánsky súd totiž prípad poslal na ďalšie prejednanie súdom nižšej inštancie. Múzeum uviedlo, že výstavu zatiaľ neotvorí.

Na protest proti skoršiemu verdiktu súdu, ktorý výstavu v apríli zatvoril, múzeum podľa agentúry Reuters presunulo časť exponátov na dámske toalety. Boli medzi nimi aj obrazy, ktoré vyzerali, že sú od španielskeho maliara Pabla Picassa, no nakoniec sa ukázalo, že ide o kópie vytvorené Kaecheleovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet