Na hlavný obsah

Banská Bystrica nakúpila nové elektrobicykle. Slúžiť majú pre zamestnancov mestského úradu namiesto áut

Ide o súčasť projektu, ktorý reaguje na zmenu klímy v meste.

Banská Bystrica nakúpila nové elektrobicykle. Slúžiť majú pre zamestnancov mestského úradu namiesto áut
Nové elektrobicykle v Banskej Bystrici. Foto: STVR

Zamestnanci Mestského úradu v Banskej Bystrici dostali nové elektrobicykle. Využívať ich budú môcť na cestu do práce aj na služobné účely. Ide o súčasť projektu, ktorý reaguje na zmenu klímy v meste.

Banská Bystrica kúpila 19 nových elektrobicyklov a dve elektrokolobežky. „Mali by slúžiť pre zamestnancov a príslušníkov mestskej polície. Celková hodnota projektu je 130-tisíc eur. Zamestnanci môžu aj v rámci našej sociálnej politiky využívať tieto e-bajky a spolu s rodinami si ich zapožičať,“ uviedol primátor mesta Ján Nosko.

Určené sú pritom aj na služobné účely. V porovnaní s autami majú bicykle v meste viaceré výhody. „Rýchlosť, obratnosť, bezproblémové parkovanie. Keď potrebujem ísť niečo operatívne rýchlo vyriešiť, tak namiesto 15 minút rezervovania služobného auta si viem zobrať jeden z bicyklov,“ reaguje Diana Drábikova z mestského úradu.

Novým elektrobicyklom v Banskej Bystrici sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Banskobystrickí mestskí policajti už elektrobicykle v teréne využívajú. Cyklohliadka funguje v meste štvrtý rok. „Kolegovia sú promptní, flexibilní a je pre nás účinná hlavne v nedostupných terénoch, na cyklochodníkoch a v hlavných častiach centra mesta,“ priblížila hovorkyňa mestskej polície Diana Lunterová.

Na streche prístreška, kde budú všetky elektrobicykle parkovať, sa nachádzajú fotovoltické panely, pomocou ktorých ich budú dobíjať.

„A prebytky, ktoré vznikajú, spotrebujeme v rámci budovy. Do dnešného dňa sme od uvedenia do prevádzky vyprodukovali päť a pol megawattu, čo je približne dva rodinné domy celoročná spotreba,“ ozrejmil hlavný energetik Banskej Bystrice Ivan Drgoňa.

V rámci projektu Reakcia na zmenu klímy samospráva využila finančné prostriedky aj na rekonštrukciu materských škôl a výmenu pouličného osvetlenia v meste. Projekt za takmer jeden a pol milióna eur financovali z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny