Na hlavný obsah

Na Slovensku umiera mnoho bocianov, opatrenia pomohli len čiastočne. Odborníci sa obracajú na ľudí s prosbou

Východoslovenská distribučná zaviedla niekoľko opatrení.

Na Slovensku umiera mnoho bocianov, opatrenia pomohli len čiastočne. Odborníci sa obracajú na ľudí s prosbou
Ilustračná snímka bociana. Foto: STVR

Ornitológov i ďalších ochrancov prírody trápia časté úhyny bocianov. Zákonom chránené živočíchy najčastejšie umierajú na stĺpoch a drôtoch elektrického vedenia.

Energetici urobili niekoľko opatrení a situácia sa čiastočne zlepšila. Aj tento rok ale niekoľko bocianov doplatilo životom na kontakt s vysokým napätím. Východoslovenskú distribučnú spoločnosť požiadali o dodatočnú montáž. 

Stĺpy elektrického vedenia sú pre bociany mimoriadne nebezpečné. „Stožiar napätia elektrického, ak nie je izolovaný, on sa dotkne, buď krídlom alebo nohou, vodiča, dochádza ku skratu elektrického vedenia a bociany hynú,“ ozrejmil ornitológ Miroslav Fulín.

Úhynu bocianov sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Tohtoročné sčítanie ukázalo, že 4 056 bocianov sa na Slovensku usadilo na takmer 1 600 hniezdach a 1 350 párov vychovalo mláďatá. 

„Vieme, že asi 70 percent z mláďat, ktoré tohto roku opustili hniezdo, dospelosti sa už nedožije. Robíme všetko preto, aby sme to eliminovali, hlavne s distribučnými spoločnosťami,“ uviedol Fulín.

Vlani zaznamenali ornitológovia v Spišskej Novej Vsi v lokalite pod Tepličkou masívny úhyn 13 bocianov. „Musím povedať, že kde sme izolovali vodiče, k úmrtiu nedošlo. Je tu jeden stožiar, ktorý je síce oporný, rohový, na ktorom bola urobená izolácia, ale napriek tomu sme tu našli šesť mŕtvoliek,“ informoval ornitológ.

„Budeme musieť urobiť nejaké opatrenie ešte dodatočne. Nejde iba o preloženie hniezda, ale zabezpečenie stĺpa technickými zariadeniami tak, aby jednoducho bociany do nich nevrážali a nehynuli tam,“ podotkol riaditeľ Správy Národného Parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Odborníci apelujú aj na obyvateľov

Východoslovenská distribučná inštaluje na stĺpy rôzne reflexné prvky, aby sa im vtáctvo mohlo bezpečne vyhnúť. Zaviedli aj ďalšie opatrenia.

„V súčasnosti už VSD používa automaticky na NN sieti izolované vodiče, vďaka ktorým už nemôže dôjsť k úhynom vtáctva po zásahu elektrickým prúdom,“ reagovala v stanovisku Východoslovenská distribučná a. s.

Odborníci prosia ľudí, aby boli všímaví a úmrtia bocianov nahlasovali. „A ak nájdu, nech nám nadiktujú číslo stĺpu a miesto, kde to bolo, my budeme robiť všetko preto, aby k úmrtiu nedošlo,“ poznamenal ornitológ Miroslav Fulín.

V priemere vychováva bocianí pár v hniezde tri mláďatá. Tento rok zaznamenali ornitológovia v hniezdach v Slovenskej Ľupči a Gemerských Michalovciach až šesť mláďat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny