Na hlavný obsah

Bojujú nielen so zločinom vonku, ale aj vo vlastných radoch: Policajti prehovorili o šikane, trestoch a protislužbách v zbore

Policajti často zažívajú šikanu od svojich nadriadených.

Bojujú nielen so zločinom vonku, ale aj vo vlastných radoch: Policajti prehovorili o šikane, trestoch a protislužbách v zbore
Na snímke policajt v uniforme. Foto: STVR

Zastrašovanie, šikanovanie či nútený odchod zo zboru. Tieto obavy sa šíria medzi policajtmi po celom Slovensku. Poukazujú na neodôvodnené disciplinárne postihy či znižovanie platov len preto, že sa vzopreli nadriadenému.

Prečo dochádza k takémuto správaniu v prostredí, ktoré by malo byť vzorom spravodlivosti a ochrany? Ako sa polícia s týmto problémom vyrovnáva? Čo sa deje za múrmi policajných staníc, kde by mali vládnuť rešpekt a česť, no často prevládajú strach a poníženie? Prípadu zastrašovania policajtov v zbore sa v relácii Reportéri venoval redaktor Tomáš Gerši.

Policajti, ktorí skladajú prísahu pri vstupe do zboru, neraz musia bojovať nielen so zločinom na ulici, ale aj vo vlastných radoch.

“Diskrimináciu a šikanu na pracovisku v policajnom zbore vnímam naozaj od hraníc s Ukrajinou až po hranice s Českou republikou,“ hovorí právny zástupca policajtov Marián Jusko.

“Základom je lojálnosť. Pokiaľ policajt nejakým spôsobom začne vytŕčať z radu a nie je lojálny, nájde sa mechanizmus a spôsob, ako ho odstrániť,” vysvetľuje predseda Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský.

„Ministerstvo vnútra vníma šikanu v policajnom zbore za niečo, čo je neprípustné,“ reaguje hovorca Ministerstva vnútra SR (MV SR) Matej Neumann.

„Musíme identifikovať problém, prípadne zodpovedných za vzniknutý problém a vyvodiť z toho nejaké dôsledky,“ pridáva sa prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák.

Šikana v polícii nie je novinka

Šikanovanie v policajnom zbore však nie je nová vec. V minulosti sme hovorili s policajtom, ktorý upozornil na praktiky nadriadeného, za čo ho šikanovanie neminulo.

„Poslali ma na záťažové psychologické vyšetrenie, a začali sa viaceré disciplinárne konania, v rámci ktorých mi boli ukladané aj viaceré disciplinárne opatrenia za nepochopiteľné veci,“ sťažoval sa major – pochôdzkar Slavomír Vodnák v októbri 2019.

„Bol postihovaný za špinavú kravatu, ktorej špinavosť nebola nijako preukázaná, nijako zdokumentovaná, začali ho postihovať napríklad za administratívne chyby – bodky, čiarky,“ opisuje bývalý riaditeľ odboru poriadkovej polície v Žiari nad Hronom Milan Mikuláš.

„Odmietame akékoľvek podozrenie týkajúce sa šikanovania a diskriminácie akéhokoľvek podriadeného policajta,“ zaznelo v stanovisku Krajského riaditeľstva policajného zboru (KR PZ) Banská Bystrica pred piatimi rokmi.

Z vyšetrovateľa a zástupcu riaditeľa poriadkovej polície v Žiari nad Hronom urobili pochôdzkara. Podľa jeho slov za to, že poukázal na skresľovanie štatistík nadriadenými.

„Začali uplatňovať nekalé praktiky v rámci štatistického vykazovania kriminality trestných činov – zámerne sa v ňom menili údaje,“ pokračoval vtedy major Vodnák.

Skrátenú verziu reportáže o šikane v policajnom zbore sme priniesli aj v Správach:

„Vedenie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici a Okresného riaditeľstva PZ v Žiari nad Hronom kategoricky odmieta ničím nepodložené subjektívne tvrdenia menovaného policajta o manipulácii so štatistickými údajmi,“ písalo sa ďalej v stanovisku KR PZ Banská Bystrica.

 „Dovolím si tvrdiť, že najlepší policajt, v rámci okresného riaditeľstva v Žiari nad Hronom, za celé roky, robí pochôdzkara,“ reagoval v tom čase bývalý riaditeľ Mikuláš.

V zbore evidujú desiatky prípadov

Od odvysielania reportáže prešlo päť rokov, no zdá sa, že v policajnom zbore sa nič zásadné v tomto smere nezmenilo. Inšpekcia eviduje desiatky podnetov od policajtov, ktorí poukazujú na šikanózne praktiky nadriadených.

„Za posledných päť rokov sme mali 150 podnetov, ale opodstatnených bolo asi 20,“ uvádza hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Andrea Dobiášová.

O šikanovaní v policajnom zbore dlhodobo hovorí aj Vladimír. Malo sa začať po nástupe nového riaditeľa obvodného oddelenia polície v Novom Meste nad Váhom.

„Po troch týždňoch od nástupu tohto riaditeľa som mal vážny služobný úraz. Dostali sme sa do sporu ohľadne riešenia mojej PN-ky. Bolo mi vyčítané, že sa vôbec neliečim a podobne. Keď som nastúpil, hneď som bol poslaný na psychotesty. Údajne kvôli tomu, že som impulzívny. Ja som toto odmietol, lebo som videl nezákonnosť v tom postupe,“ tvrdí policajt Vladimír Gažo.

„Nadriadený pána Gaža vysielal na psychologické vyšetrenie z dôvodov, ktoré nemali oporu v nariadení, ktoré takéto vyšetrenie respektíve vyslanie upravuje,“ vysvetľuje právny zástupca Jusko.

„Nakoniec som bol potrestaný za to, že som tam nebol. Znížili mi plat o desať percent, myslím, že to bolo na dva mesiace,“ pokračuje policajt Gažo.

Súdy rozhodujú inak

Vladimír sa odvolával, no nepochodil. Ako jeden z mála policajtov to však nevzdal a so žalobou sa obrátil na súd.

„Žalobu súd uznal v celom rozsahu a rozhodnutie zrušil,“ konštatuje Jusko.

„Bolo mi prisľúbené, že dostanem list, ktorým sa mi okresné riaditeľstvo ospravedlní za to konanie. Rovnako mi mal byť umožnený prestup z toho obvodného oddelenia. To sa však nekonalo a pokračujú trestania,“ sťažuje sa Vladimír.

A čo hovorí na rozhodnutie súdu samotný riaditeľ oddelenia, ktorý policajta potrestal?

„Moje stanovisko vám bude poskytnuté cez KR PZ Trenčín. S tým, čo budete potrebovať, kontaktujte hovorcu,“ vyjadril sa riaditeľ obvodného oddelenia Policajného zboru v Novom Meste nad Váhom Jaroslav Číž.

„Nadriadený v disciplinárnom konaní koná v rozsahu riadiacich a organizačných právomocí. Súd nerozhoduje o nezákonnosti disciplinárneho konania, ale o zrušení rozhodnutia a vrátení veci na ďalšie konanie,“ deklaruje Alexander Svat z oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ Trenčín.  

„Vo všetkých našich rozhodnutiach, ktoré súd zrušil, bolo postupované spôsobom, aký súd odporučil. Vy máte v rukách iba to, čo chce pán Gažo, aby ste v rukách mali. Týchto disciplinárnych aj súdnych rozkazov bolo ďaleko viac,“ pokračuje riaditeľ Číž.

„Nebol som upovedomený o tom, že to vzali na vedomie. Zo strany okresného riaditeľstva bolo ticho. Dozvedel som sa to iba cez nezvyčajne vyššiu výplatu,“ konštatuje Gažo.

Za poctivú prácu pokarhanie

Obvinenia, výčitky či pokarhania vraj za banality podľa Vladimíra pokračovali ďalej. Údajne za to, že si prácu robí poctivo.

„Zastavil som dve vozidlá taxi služby, ktorých vodičom som zobral vodičské preukazy pre nespôsobilosť. Následne na mňa boli podané z oboch strán trestné oznámenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Neskôr prišli odporúčania zo strany vedenia, aby som nezastavoval taxikárov a aby som ich nechal na pokoji. Povedali mi, že je to v mojom záujme, aby som nemal problémy. Prišlo mi aj potrestanie 15 percent na tri mesiace z platu, čo je najvyšší stupeň potrestania,“ dopĺňa.

„Ak príslušníkovi policajného zboru je siahnuté na plat, teda mu je disciplinárnym opatrením znížený služobný plat, tak len preto, lebo sú naplnené zákonné podmienky na takýto postup,“ reaguje Svat z oddelenia komunikácie.

Problém medzi riaditeľom obvodného oddelenia a Vladimírom sa mal vyostriť po návrate zo zahraničnej služobnej cesty na srbsko-maďarských hraniciach. Musel odovzdať služobnú zbraň. 

„Ja som dostal potvrdenie, a v tom potvrdení sa iba uvádzalo, že je to na základe informácie 182 zaslanej z okresného riaditeľstva. Dával som si žiadosť, aby mi okresné riaditeľstvo sprístupnilo túto informáciu. Dostal som odpoveď, že mi nebude vyhovené, pretože je to interná komunikácia nadriadených,“ spomína Gažo.

„Odobratie služobnej zbrane u príslušníkov policajného zboru je vždy realizované len v rozsahu právomoci nadriadeného, v súlade s príslušnými právnymi predpismi upravujúcimi výkon štátnej služby príslušníkov policajného zboru a používania služobných zbraní,“ dopĺňa Svat z oddelenia komunikácie.

„Momentálne je mi bránené vykonávať hliadkovú službu, lebo bez zbrane nemôžem. Som teda stavaný iba do administratívnej služby na oddelení,“ poznamenáva Vladimír.

Na problém s nadriadenými poukazujú aj ďalší policajti z iných oddelení na Slovensku. Väčšina z nich však pred kamerou, z pochopiteľných dôvodov, hovoriť nechcela.

Šikana zo strany nadriadených

„Začalo to už veľa rokov dozadu. Jeden z dôvodov bol, že som si dovolil oponovať svojim priamym nadriadeným. Vždy som, samozrejme, vystupoval v zmysle zákona. Dávali nám nezmyselné zákazy, ktoré s ľudskou dôstojnosťou ani nemajú čo do činenia. Medzi nimi bol napríklad aj zákaz vychádzania z kancelárie,“ opisuje policajt, ktorý si prial ostať v anonymite.

„Písomné pokarhanie mi nadriadený uložil za to, že vo svojej kancelárii som spracovával spis. Ten spis nikdy neopustil moju kanceláriu, ja som ho mal na stole. Na obale je kolónka, do ktorej sa píše, akej veci sa spis týka, a tú som nemal vyplnenú. Za to mi uložil písomné pokarhanie. Mám aj rozhodnutie súdov, ktoré rozhodli, že toto nie je dôvod na disciplinárne konanie,“ hovorí dnes už bývalý zástupca riaditeľa okresnej kriminálnej polície v Nitre Bohuš Bielik.

Tvrdí tiež, že ako jediný policajt na oddelení musel písať snímky dňa, z ktorých sa jeho nadriadený na poradách pred ostatnými kolegami vysmieval.

„Keď som nejakú činnosť robil s podriadenými, išiel za nimi a zisťoval, či je pravda to, čo som tam napísal. Bolo to úplné podrývanie autority,“ pokračuje.

„Nakoľko ide o osobu, ktorá v súčasnosti nie je príslušníkom policajného zboru, nebudeme sa k danej veci bližšie vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Nitre Jana Šinková.

„Jeden starší skúsenejší funkcionár mi povedal, aby som si na oddelení vybral jedného policajta. Na ňom som mal ukázať ostatným, čo ich čaká, keď mi nepôjdu po ruke,“ približuje Bielik.

Bežná taktika

“Je to bežná taktika nadriadených voči policajtom, ktorí sú nepohodlnými. Stačí, že vyjadria svoj názor, ktorý nie je totožný s názorom nadriadených. Policajti sú potrestaní väčšinou nejakým percentom z platu. To sa väčšinou pohybuje medzi desiatimi až 15 percentami na dva až tri mesiace,“ objasňuje právny zástupca Jusko.

„Je to jeden z mechanizmov, ako naznačiť policajtovi, že nabudúce, keď sa nebude ozývať, možno tú odmenu dostane,“ konštatuje predseda Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský.

„Určite to môžu takto vnímať, ale policajt má deklarované právo na to, aby sa ohradil voči správaniu nadriadeného ak si myslí, že nepostupoval v zmysle zákona,“ reaguje prezident PZ Solák.

„V prípade, že policajti sa stretnú s nejakou formou šikany, môžu sa v prvom rade obrátiť na jednotlivé krajské riaditeľstvá policajného zboru. Prioritne ale tieto podnety policajtov rieši Úrad inšpekčnej služby,“ vysvetľuje hovorca MV SR Matej Neumann.

Chcú bojovať proti šikane

“Naša úloha je tieto podnety vyhodnotiť. Záver kontroly potom odovzdáme nadriadenému toho, koho sa tá sťažnosť týka. To ako je vec vybavená záleží na ňom. Disciplinárny nadriadený si musí sadnúť s policajtom, ktorého sa disciplína týka, on musí rozhodnúť ako bude s tým narábať ďalej, či ho disciplinárne potrestá, alebo stačí výčitka,“ ozrejmuje hovorkyňa Dobiášová.

„Príde to do podateľne a postupne sa to posúva nižšie. Nakoniec to príde tomu, na koho sa daný policajt v konečnom dôsledku sťažoval,” reaguje Klučarovský.

„Každý policajný prezident dostane na stôl také informácie najmä vzhľadom na to, že pod neho patrí odbor kontroly, kde sa tieto veci preverujú. Zavolal som si riaditeľku odboru kontroly, ktorej som to veľmi jasne a zrozumiteľne vysvetlil. Zo spätnej väzby, ktorú som dostával z praxe, som zistil, že sa to skutočne pozastavilo,“ spomína bývalý policajný prezident SR Štefan Hamran.

Problémom sú počty

Policajný zbor je veľmi početná organizácia. S veľkým počtom ľudí súvisia aj problémy týkajúce sa nejakej šikany alebo bossingu, s ktorým sa musíme vysporiadať. Nie je to, samozrejme, téma, ktorá by bola otázkou dennodenného riešenia, ale je to téma, s ktorou sa stretávam aj ja. Teraz naposledy som dal pokyn, aby boli celoplošne policajti preškolení z etického kódexu policajta,“ dodáva prezident PZ Solák.

“Jedným zo spôsobov, akým chceme bojovať proti šikane v policajnom zbore, je aj zriadenie policajného ombudsmana, na ktorého sa budú môcť policajti, ktorí majú nejaký problém so šikanou kedykoľvek obrátiť. Ten bude ich podnety samozrejme riešiť a zaoberať sa nimi,“ tvrdí hovorca MV SR Neumann.

„Navrhujeme riešenia a snažíme sa v prvom rade predchádzať takýmto veciam, aby k tomuto nedochádzalo. Naším nástrojom na prevenciu je napríklad mesačník polícia. V prípade, ak je to potrebné, poskytujeme našim členom právne poradenstvo, poprípade aj právnu ochranu,“ hovorí predseda Odborového zväzu polície Pavol Paračka.

Zvláštny kariérny postup

Policajti poukazujú aj na zvláštne praktiky kariérneho postupu. Podľa nich sa na riaditeľské stoličky dostávajú nekompetentní a najmä lojálni ľudia.

„Na vedúce pozície sa dostávajú ľudia, ktorí sú lojálni iným, neoponujú a vedia tieto veci urobiť tak, ako oni chcú,“ dopĺňa policajt, ktorí si prial zostať v anonymite.

“Kariérny rast je pevne stanovený a opisuje, ako by mal policajt kariérne rásť na základe odslúžených rokov a odbornosti. Stále sa však nájdu výnimky, ktoré krivia pevne stanovené pravidlá,“ priznáva Klučarovský.

„Nemôžeme si dovoliť ten luxus, kedy by tí funkcionári naozaj boli len z danej pozície, aj keď to tak policajti môžu vnímať. Ak majú podozrenia, že bol v tomto smere porušený zákon, môžu sa obrátiť priamo na mňa. Dostávam do svojej pošty správy od policajtov – anonymné aj podpísané. Štandardne ich vždy postúpim a nechávam sa informovať o každom výsledku kontroly,“ reaguje Solák.

Policajti chýbajú, noví však neprichádzajú

„Momentálne chýba v policajnom zbore skoro tritisíc policajtov. V roku 2024 navyše evidujeme zhruba 400 žiadostí o odchod do výsluhového dôchodku,“ opisuje hovorca MV Neumann.

„Najviac chýbajú na tých nižších pozíciách, čiže na krajských a okresných úrovniach,“ pridáva sa riaditeľ odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

“V konečnom dôsledku tí policajti, ktorí odchádzajú po tých mobbingoch a bossingoch, nebudú šíriť dobré slovo. A ja sa pýtam, či je správne to, že pri dnešnej dobe s tým nedostatkom policajtov, hádžeme takýchto policajtov cez palubu?“ zamýšľa sa Klučarovský.

„Ak odchádzajú kvôli šikane a sú v procese, keď už podali žiadosť, môžu mi kľudne napísať aj zajtra. Ja nemám problém sa s nimi osobne stretnúť, porozprávať a samozrejme dať objektívne celú vec prešetriť,“ prehlasuje Solák.

„Snažíme sa vytvárať adekvátne podmienky, aby sme vedeli prilákať nových policajtov do zboru. Snažíme sa vylepšovať, či už ich finančné alebo aj sociálne zabezpečenie. Taktiež ponúkame rôzne benefity, či už v rámci práce alebo po práci,“ tvrdí hovorca MV Neumann.

„Akýkoľvek najkrajší banner alebo upútavka pri vstupe do polície bude negovať to, čo policajti, ktorí museli odísť, budú šíriť,“ reaguje Klučarovský.

„Ak by v polícii nebola tá šikana a bossing, kedy si nadriadení dokazujú pozíciu moci, určite by som v zbore zotrval pár rokov a neoslaboval ho,” tvrdí anonymný policajt.

„Bojovať so zločinom vonku, a bojovať zároveň aj vo vnútri polície, to je boj na dvoch frontoch. Ja mám odrobených 12 rokov, takže ešte bez mála ma 15 čaká. Pokiaľ bude tých 15 rokov v takom duchu, ako je to od nástupu nového riaditeľa, budú to veľmi ťažké roky,“ uzatvára policajt Vladimír.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko