Na hlavný obsah

Bombová hrozba v automobilke pri Žiline: Prerušenie výroby spôsobuje obrovské škody, za pár hodín narobí aj miliónové straty

Finančné straty sa týkajú aj štátu.

Bombová hrozba v automobilke pri Žiline: Prerušenie výroby spôsobuje obrovské škody, za pár hodín narobí aj miliónové straty
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Výhražné e-maily sú späť. Neznámy páchateľ sa tentokrát zameral na komerčnú firmu a nahlásil bombu v automobilovom závode v Tepličke nad Váhom. Pozastaviť výrobu v takomto závode znamená obrovské finančné straty pre podnik, ako aj štát.

Zamestnanci automobilky pri Žiline museli opustiť svoje pracovné miesta predpoludním. Pred výrobnými halami čakali zhruba dve hodiny. Závod prehľadávali desiatky policajtov aj so služobnými psami. Bombová hrozba sa nepotvrdila.

„Polícia pokračuje v prijatých opatreniach v súvislosti s výhražnými správami adresovanými v posledných dňoch rôznym subjektom. V žiadnom prípade sa reálna hrozba nepotvrdila,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Daniela Kocková.

Dôsledkom nahlásenia bomby v automobilovom závode pri Žiline sa v Správach venoval redaktor Erik Vrábel:

Výrobu obnovili napoludnie a zamestnanci sa vrátili do práce. „Aktuálne fungujeme v štandardnom režime. V tejto chvíli nebudeme poskytovať ďalšie informácie,“ uviedol hovorca spoločnosti Kia Slovakia Tomáš Potoček.

Podľa bezpečnostného analytika môže pozastavenie výroby v takejto firme spôsobiť – v priebehu niekoľkých hodín – straty do výšky stoviek až miliónov eur.

Naháňačka mačky s myšou

„Tento výrobca dokáže s veľkou presnosťou určiť výšku strát, ktoré mu to spôsobilo a sú obrovské, pretože táto fabrika má celý svoj reťazec postavený na tom, že sa výroba nesmie zastaviť a musí pokračovať v konkrétnom rytme,“ priblížil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Podobné výhražné e-maily dostávali začiatkom mesiaca viaceré školy na celom Slovensku. Rezortu vnútra sme sa preto pýtali na opatrenia, ktoré by takéto útoky obmedzili. Ministerstvo nám odmietlo odpovedať.

„Ide o naháňačku mačky s myšou vzhľadom na to, že spôsobilosť ľudí pracovať s počítačmi a dokázať maskovať svoju činnosť, je pomerne vysoká. Šanca na bezprostredné odhalenie a dolapenie takýchto páchateľov je nízka,“ upozorňuje Bránik.

„V prípade výhražnej správy polícia vedie trestné konanie. Bližšie informácie nemôžeme poskytnúť,“ doplnila Kocková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny