Na hlavný obsah

Bombové hrozby na školách: Polícia zaisťuje digitálne stopy. Odborník vysvetlil, ako ich mohol páchateľ zamiesť

Páchateľovi hrozí trest do výšky 25 rokov, prípadne doživotie.

Bombové hrozby na školách: Polícia zaisťuje digitálne stopy. Odborník vysvetlil, ako ich mohol páchateľ zamiesť
Ilustračná snímka muža pracujúceho na počítači. Foto: STVR

Polícia pri bombových hrozbách v školách postupovala rovnako ako v utorok (3. 9.). Potvrdil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Do každej školy, ktorá dostala anonym, prišla policajná hliadka. Vyšetrovatelia intenzívne pátrajú po autoroch hrozby. Podobná situácia sa zopakovala aj v Česku.

Policajti od skorého rána komunikovali s ministerstvom školstva. Pri hľadaní autorov emailov spolupracujú s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu na Slovensku aj v zahraničí.

„Podľa všetkého ide o rovnaký štýl práce, aký sme zažili v máji. To znamená, že ide o určitý automat, dohľadávanie je trochu náročné, ale urobíme všetko pre to, aby sa nám podarilo vystopovať, kto je odosielateľ týchto správ,“ povedal Šutaj Eštok.

Vyšetrovaniu bombových hrozieb na školách sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Vyšetrovanie digitálnych stôp

Vyšetrovatelia momentálne zaisťujú digitálne stopy, teda údaje, ktoré každý po sebe, či už vedome alebo nevedome, zanecháva na internete.

„Navštívim nejakú webstránku a ona si o mne zapíše moju IP adresu. To je vlastne adresa môjho počítača a z nej vie vyčítať, z akého regiónu som. Často z neho vie povedať, akého providera mám, čiže kto mi poskytuje internet, konkrétnu firmu. Vie určiť aj ďalšie informácie,“ vysvetlil špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET Ondrej Kubovič.

Podľa Kuboviča mohol útočník napríklad použiť technológiu VPN, teda virtuálne šifrovanú sieť, či dočasnú emailovú adresu, ktorá po nejakom čase zmizne. Pri hľadaní páchateľa je preto dôležitá spolupráca s tvorcom služby dočasného emailu.

„On takisto zachytáva niektoré z tých digitálnych informácií typu IP adresa a podobne. Čiže zase môže on byť schopný poskytnúť polícii ďalšiu súčinnosť a informácie, na základe ktorých vie polícia potom konkrétnejšie dohľadať, odkiaľ to prišlo,“ dodal Kubovič.

Výhražné e-maily z mája

Polícia ešte stále rieši aj výhražné správy, ktoré viac ako 1 500 škôl dostalo v máji. Páchateľ, ktorý rozoslal e-maily z automatu, je zatiaľ stále neznámy. Niekoľko ďalších autorov hrozieb však už odhalili.

„Boli to aj mladí chlapci, ktorí chceli byť nejako zaujímaví. Všetky tieto prípady boli potom postihnuté a títo ľudia, ktorí boli zistení, boli aj odstíhaní,“ uviedol viceprezident Policajného zboru SR Rastislav Polakovič.

Výhražnými e-mailami sa zaoberá Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Vyšetruje ho ako teroristický čin. Páchateľovi preto hrozí trest do výšky 25 rokov, prípadne doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko