Na hlavný obsah

Botswana chce odstreliť 20-tisíc slonov. Reaguje na ekologickú krízu a spor s Nemeckom

Spôsobujú vraj škody na majetku i životoch.

Botswana chce odstreliť 20-tisíc slonov. Reaguje na ekologickú krízu a spor s Nemeckom
Foto: TASR

Botswanský prezident Mokgweetsi Masisi chce nechať odstreliť 20-tisíc premnožených slonov spôsobujúcich škody na majetku a straty na životoch.

Vygradoval tak spor s Nemeckom, ktoré ako najväčší dovozca poľovníckych trofejí z týchto zvierat v Európskej únii zvažuje sprísniť ich dovoz. Tým by podstatne klesli príjmy juhoafrického štátu, napísal vo štvrtok (26. 9.) denník Die Welt.

Botswana a ďalšie štáty v južnej Afrike sa stretávajú s najväčším suchom za posledných 50 rokov.

„Naši ľudia hladujú. Slonom hrozí smrť. Ak sú naši ľudia hladní, máme povinnosť ich nakŕmiť. A môžem vám otvorene povedať: Jedia tiež slony,“ povedal prezident Masisi. Neuviedol však, kedy začne so zabíjaním tisícok chobotnatcov a spracovaním ich mäsa.

Zabíjanie slonov a rozdelenie ich mäsa ľuďom hladujúcim pre sucho oznámilo tento mesiac napríklad tiež Zimbabwe a už skôr aj Namíbia.

Juhoafrický štát k takémuto riešeniu dospel po niekoľkomesačnom spore s Nemeckom. Tento rok v apríli totiž nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová vzniesla návrh na sprísnenie pravidiel pre import sloních trofejí do Nemecka.

Masisi jej plán skritizoval. Botswančania zarábajú tisíce eur za povolenky na odstrel slonov, z ktorých si potom bohatí Európania zoberú hlavu alebo kožu. Prezident africkej krajiny preto oznámil, že na protest chce do Nemecka poslať 20-tisíc slonov. To sa k ponuke doteraz nevyjadrilo.

Premnožené slony

V Botswane žije najväčší počet slonov na svete, vyše 130-tisíc. Požierajú úrodu, ničia majetok aj zabíjajú ľudí. Botswana pre ich premnoženie povoľuje odstrel za peniaze.

V minulosti už odviezla osemtisíc slonov do susednej Angoly a tiež navrhovala poslať desaťtisíc slonov do Londýna, aby si Briti podľa botswanského ministra pre divokú prírodu vyskúšali, aké to je s nimi žiť.

Nemecko bolo k roku 2021 najväčším dovozcom sloních poľovníckych trofejí v Európskej únii, zatiaľ čo Francúzsko a Belgicko ho zakázali. Botswana zakázala vývoz častí ulovených zvierat v roku 2014, pre tlak obcí ho však v roku 2019 zrušila a v súčasnosti vydáva prísne kontrolované ročné kvóty na lov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet