Na hlavný obsah

Bratislava po kalamite preveruje stromy: Aj tie naoko zdravé môžu byť nebezpečné

Pokiaľ zistia na strome narušenie, nariadia výrub alebo orezanie koruny.

Bratislava po kalamite preveruje stromy: Aj tie naoko zdravé môžu byť nebezpečné
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Bratislave dôkladne kontrolujú stromy. Zisťujú, či po kalamite neohrozujú ľudí. Silný vietor mnohé vyvrátil. Iné, aj keď stoja a sú naoko v poriadku, môžu byť nebezpečné kvôli podmytým koreňom.

V parkoch, školách, škôlkach na zastávkach, ale aj v Mestských lesoch sú zamestnanci Odboru životného prostredia v teréne a kontrolujú stav stromov.

“Pozrieme do koruny, či tam nie sú nejaké zlomy. Pozrieme na kmeň, potom na bázu kmeňa, kde môže dochádzať k vývratu, respektíve vidíme tam nejaké praskliny,“ opísal pracovník odboru životného prostredia Hlavného mesta SR Bratislavy Štefan Surňák.

Pokiaľ zamestnanci zistia na strome narušenie, nariadia výrub alebo orezanie koruny.

Kontrole stromov v Bratislave sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

“Tento stav môže trvať ešte aj dva týždne, pretože tá pôda je premočená. Dnes večer má napríklad fúkať, takže môže dôjsť aj dnes ešte k nejakým udalostiam, kde môžu tie stromy, ktoré sú podmočené, kde stojí voda, tak môžu padnúť,“ dodal Surňák.

Poškodená koreňová sústava

Koreňová sústava väčšiny stromov, ktoré počas posledných dní padli, bola podľa odborníka poškodená okolitou výstavbou, či budovaním inžinierskych sietí.

“Vyvrátené stromy riešime po celej Bratislave. Lokality sa zmenili na jeden spoločný problém a to je vyriešiť zeleň v Bratislave a urobiť ju bezpečnou. Komunálny podnik má 280 ľudí a zhruba 200 ľudí je nasadených,“ informoval riaditeľ Komunálneho podniku Bratislava Róbert Molnár.

“Snažíme sa odpratať čo najviac polámaných konárov a stromov. Je to náročnejšie, tým, že tie stromy si nevyberali miesto. Sú stromy, ktoré popadali na domy, na autá na elektrické vedenie,“ uviedol zamestnanec Komunálneho podniku mesta Bratislava Miroslav.

Najväčším problémom sú pre samosprávu stromy, ktoré rastú na súkromných pozemkoch.

“Tam samozrejme musíme vyhodnotiť, či je konkrétny strom verejným ohrozením a vlastník nekomunikujte, tak vlastne nariadime zásah my. Potom si budeme následne uplatňovať ako keby náhradu škody,“ vysvetlil zástupca starostky MČ Bratislava-Karlova Ves Branislav Záhradník.

Predstavitelia mesta aj polícia ľudí vyzývajú, aby napriek peknému počasiu zatiaľ nechodili do lesoparkov, parkov či alejí, lebo aj zdanlivo zdravé stromy môžu ešte počas najbližších dní ohroziť životy či majetok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko