Na hlavný obsah

Búranie mostov pri Trenčíne oneskorilo obnovu panelovej cesty. Ľudí čakajú náročné obchádzky ešte dva roky

Ľuďom prekáža, že rok a pol sa na mostoch nič nedialo.

Búranie mostov pri Trenčíne oneskorilo obnovu panelovej cesty. Ľudí čakajú náročné obchádzky ešte dva roky
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pri Trenčíne začali búrať dva mosty, ktoré vedú ponad Váh. Pre ich zlý stav sa oneskorila celá obnova panelovej cesty.

Ľuďom prekáža, že takmer rok a pol sa na mostoch nič nedialo, pritom po nich vedie cesta medzinárodného významu, ktorá spája Českú republiku s Hornou Nitrou. Náročné obchádzky ich čakajú aj najbližšie dva roky.

Ťažké mechanizmy postupne odstraňujú poškodený most na ceste prvej triedy. „Je to most s dĺžkou 450 metrov. V októbri sa zbúra aj ďalší most po dokončení prípravných prác a technických opatrení,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová.

Ľudia z okolitých obcí čakali na stavebný ruch od minulej jari, keď sa jeden z mostov prelomil. O to viac pozerali s úžasom na to, ako rýchlo – za víkend – rozobrali most v havarijnom stave v Banskej Bystrici.

„V Banskej Bystrici išlo o mimoriadnu situáciu, kedy akútne mohlo prísť k ohrozeniu zdravia a majetku občanov. V neposlednom rade muselo prísť aj k uzatvoreniu veľmi dôležitej cestnej komunikácie,“ dodala Lukáčová.

„Dňa 19. apríla 2023 sme vyhlásili mimoriadnu udalosť, ktorú sme manažovali rok. Mali nekonečný priestor,“ povedala starostka obce Veľké Bierovce Silvia Masárová.

Obnove panelovej cesty pri Trenčíne sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Demolácia stopla cyklistov a chodcov

Starostovia musia riešiť ďalší problém. Mosty ešte aj po uzávere využívali chodci a cyklisti na ceste za prácou. Demolácia ich stopla.

„Niektorí ľudia zostali v situácii, že budú musieť zmeniť zamestnanie, hľadať si inú prácu, mnohých to veľmi postihne,“ vysvetlila starostka obce Opatovce Iveta Mondeková.

„Riešim s miestnymi podnikateľmi otázku, ako prepraviť ľudí, ktorí nemajú osobné automobily, do práce. Myslím si, že by toto mala riešiť SSC alebo stavba, mali by riešiť náhradné preklenutie Váhu a kanálu pre peších a cyklistov či hromadnú dopravu,“ dodala Mesárová.

Obnova takmer osemkilometrového úseku panelovej cesty mala pritom trvať približne 20 mesiacov. Dokončená mala byť v závere roku 2023.

„Celá modernizácia cesty prvej triedy medzi Chocholnou a Veľkými Bierovcami by sa mala dokončiť na prelome rokov 2026 a 2027,“ priblížila hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny