Na hlavný obsah

Bývalý šéf lesníkov Jozef Minďaš je vinný v kauze nevýhodných zmlúv, dostal podmienku a peňažný trest

Výšku jeho trestu ovplyvnila novela Trestného zákona.

Bývalý šéf lesníkov Jozef Minďaš je vinný v kauze nevýhodných zmlúv, dostal podmienku a peňažný trest
Na archívnej snímke Jozef Minďaš. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Niekdajší generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Minďaš je vinný v kauze nevýhodných zmlúv na prenájmy poľovných revírov.

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici mu v utorok (10. 9.) vymeral dvojročný podmienečný trest odňatia slobody s trojročnou skúšobnou dobou a finančný trest vo výške 5 000 eur.

Výšku trestu ovplyvnila novela Trestného zákona, ktorá vstúpila do platnosti tento rok. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Nevýhodné zmluvy na prenájom revírov

Bývalý šéf lesníkov čelil od roku 2017 obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, a to za uzatváranie nevýhodných prenájmov poľovných revírov a poplatkových lovov zveri v rokoch 2007 až 2009.

KS v Banskej Bystrici Minďaša vlani odsúdil na trojročný podmienečný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou dobou. Najvyšší súd (NS) SR v apríli tohto roka rozsudok krajského súdu zrušil a nariadil, aby vec znovu prerokoval a rozhodol. Podľa NS sa pôvodným rozsudkom porušil zákon v prospech obvineného.

„Po zrušení rozsudku krajského súdu najvyšším súdom sa muselo vo veci znovu rozhodnúť, a to v celom rozsahu. V súvislosti s aktuálnou novelou trestného zákona došlo k podstatnej zmene právnej kvalifikácie oproti pôvodnému obzvlášť závažnému zločinu,“ skonštatoval sudca KS v Banskej Bystrici pri utorňajšom rozhodnutí.

Minďaš mal podľa obžaloby nevýhodnými zmluvami štátnemu podniku spôsobiť škodu vo výške viac ako 196-tisíc eur. Pre nedávne zmeny v Trestnom zákone došlo k prekvalifikovaniu trestného činu na prečin, a tým pádom i k zníženiu trestných sadzieb.

Z trestného činu prečin

Bývalý šéf Lesov SR si rozsudok v utorok vypočuť neprišiel. Poškodenú stranu, štátny podnik Lesy SR, súd s nárokom na náhradu škody odkázal na civilný súd.

„Po pomerne dlhom trestnom stíhaní je táto trestná vec právoplatne skončená. Rozsudok krajského súdu zodpovedá s výnimkou výroku o náhrade škody môjmu návrhu. V zásade aj tento prípad a obžalovaný patrí do skupiny, ktorej prospieva neskorší Trestný zákon,“ povedal krajský prokurátor Jessy Hassan.

V tomto konkrétnom prípade podľa neho išlo o obzvlášť závažný zločin s dolnou hranicou sadzby desať rokov. „Novela priniesla úpravu trestnej sadzby na šesť mesiacov až päť rokov odňatia slobody,“ zhrnul Hassan.

Téme sme sa venovali aj v relácii Správy:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko