Na hlavný obsah

Časť kultúrnej obce vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Organizácie sa začínajú koordinovať, predstavili svoje požiadavky

Umelci predstavili novú iniciatívu.

Časť kultúrnej obce vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Organizácie sa začínajú koordinovať, predstavili svoje požiadavky
Na snímke v popredí zľava odvolaná generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá a odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička a riaditeľka Centra vied o umení Ústavu dejín umenia SAV Katarína Bajcurová. Foto: TASR/Dano Veselský

Platforma Otvorená kultúra predstavila iniciatívu „Kultúrny štrajk“. Dôvodom je podľa nich aktuálne dianie v rezorte kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej (SNS). Časť kultúrnej obce vo štvrtok (5. 9.) tak vstúpila do štrajkovej pohotovosti.

„Dnešným dňom vstupujeme do štrajkovej pohotovosti, prvej fázy Kultúrneho štrajku,“ uviedla Katarína Mišíková, členka výboru z platformy Otvorená kultúra.

Ako dôvody spomenula politické zásahy do fungovania kultúrnych podporných fondov, rušenie odborných oddelení ministerstva i neodôvodnené personálne zmeny vo vedení celonárodných kultúrnych inštitúcií. Rovnako tak i dehonestáciu súčasného umenia a neustále sa zhoršujúcu ekonomickú situáciu pracovníkov v kultúre a kreatívnych odvetviach.

Rezort pohotovosť berie na vedomie

Štrajkovú pohotovosť jednej časti kultúrnej obce berie ministerstvo kultúry na vedomie, uviedol rezort v stanovisku. Skonštatoval, že ide o ústavné právo, ktoré rešpektuje.

„Vedenie rezortu kultúry však vzišlo z demokratických volieb, a preto by bolo vhodné, ak by aj štrajkujúca časť kultúrnej obce, rešpektovala túto skutočnosť,“ stojí v stanovisku ministerstva kultúry.

Ako ďalej rezort skonštatoval, jeho súčasné vedenie postupuje v zmysle programového vyhlásenia vlády.

„Nerozumieme, z akého dôvodu hovoria pracovníci, ktorí vstúpili do štrajkovej pohotovosti o šikane, zastrašovaní a nekompetentnosti súčasného vedenia ministerstva kultúry, keďže práve táto časť kultúrnej obce, neustále vytvára verejný tlak a kladie si podmienky, aby bolo v kultúre všetko explicitne podľa ich predstáv,“ píše ministerstvo.

Rezort dodal, že podmienky si zamestnanci kladú „bez akejkoľvek zodpovednosti za verejné financie, ktorá je výhradne na vedení ministerstva kultúry“.

Požiadavky kultúrnych organizácií

Kultúrne organizácie sa začínajú koordinovať v protestných akciách a predstavili novinárom viaceré požiadavky.

Prvou je zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte. Tak, aby podľa nich bola zabezpečená sloboda vedeckého bádania a umeleckej tvorby.

Druhou požiadavkou je okamžité zastavenie podľa nich ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dosahmi, ktoré sú dôsledkom novelizácií Zákona o Audiovizuálnom fonde, zákona o Fonde na podporu umenia, zákona o múzeách a galériách a zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.

Treťou požiadavkou je okamžitá finančná stabilizácia sektoru s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia.

Vo výbore má zastúpenie napríklad akademická obec, Slovenské národné divadlo či štrajkový výbor vytvorený v STVR.

„Ľuďmi v kultúre nie sú len mediálne známe tváre, ale zamestnanci múzeí, divadiel a ďalších inštitúcií miestnej a regionálnej kultúry,“ upozornila Mišíková.

K štvrtkovému ránu organizátori evidujú v štrajkovej pohotovosti takmer 1 300 ľudí z viac než 25 miest a obcí. V 135 kultúrnych organizáciách štrajkuje minimálne jeden človek. V SND vstúpilo do štrajkovej pohotovosti najmenej 250 ľudí, v SNG 100 ľudí. Z 220 zamestnancov a zamestnankýň ministerstva kultúry vstúpilo do štrajkovej pohotovosti 68 ľudí.

Musí prísť k zmenám, tvrdí štrajkový výbor

Za členov výboru zároveň sformulovala požiadavky. Obracajú sa s nimi na ministerstvo, vládu, Národnú radu SR, koaličné strany i prezidenta Petra Pellegriniho.

Podľa členov štrajkového výboru musí prísť k zmenám na ministerstve a nastaveniu jeho odborného a kompetentného riadenia. Rovnako k zastaveniu opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitej finančnej stabilizácii sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia.

„Súčasne deklarujeme, že sme pripravení podporiť a organizovať vstup do ústavného štrajku všade tam, kde sa bude stupňovať porušovanie hospodárskych a sociálnych práv pracovníkov v kultúre,“ dodala Mišíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko