Na hlavný obsah

Časť lekárov hlási problémy s elektronickou PN: Sťažujú sa na nesprávne alebo chýbajúce údaje

Trápia ich aj technické nedostatky systému.

Časť lekárov hlási problémy s elektronickou PN: Sťažujú sa na nesprávne alebo chýbajúce údaje
Ilustračná snímka lekárky. Foto: STVR

Niektorí všeobecní lekári hlásia problémy s vypisovaním elektronickej PN. Stretávajú sa napríklad s nesprávne vypísanými či chýbajúcimi údajmi. Sťažujú sa aj na technické nedostatky systému.

Všeobecná lekárka pre dospelých Etela Janeková riešila vo svojej ambulancii problém pacientky, ktorú prepustili z univerzitnej nemocnice. Hoci žiadala o vypísanie ePN, nevystavili jej ju.

„Spätne môžeme ePN urobiť len tri pracovné dni. Táto pacientka tam ležala desať dní, takže museli sme vystaviť papierovú PN. Toto nám trochu komplikuje život. Ostatní špecialisti, ktorí majú možnosť vypisovať ePN, nie celkom pristupujú k tomu tak, ako by mali,“ povedala hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Etela Janeková.

Sťažujú sa aj niektorí pacienti, aj keď podľa Asociácie na ochranu práv pacientov ePN mnohým ľuďom uľahčila život.

„Týkajú sa buď nevystavenia PN včas alebo chýbajúceho vystavenia či nemožnosti ukončenia,“ priblížila viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Elena Marušáková.

Problémom s ePN sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Niektorí nemajú na vypisovanie kapacitu

Všetci lekári vrátane špecialistov môžu ePN vystavovať od januára tohto roka. Časť lekárov si podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov zmenu osvojila, časť na ich vypisovanie nemá kapacitu.

„Tak ako je pacient pacientom tých, ktorí ho prepustili z nemocnice, takisto je aj pacientom svojho všeobecného lekára. Určite sa z technických alebo organizačných príčin môže v nemocnici stať, že pacient nemá vypísanú ePN pri odchode. Preto existuje spätná lehota. Dnes je doba tri dni, ale pokiaľ viem, doba by sa mala predlžovať z troch na päť dní,“ povedala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

„Aktuálne už sú v legislatívnom procese návrhy, ktoré službu zefektívňujú a napríklad ukončovanie a zadávanie ePN by malo byť možné aj spätne viac do minulosti,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Chcú vyriešiť aj ďalšie technické nedostatky. Lekári totiž pacientom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí, nemôžu zapísať cudzí štát ako miesto pobytu. Stretnutie k ePN by malo byť na budúci týždeň v pondelok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko