Na hlavný obsah

Plyn môže výrazne zdražieť: Pre bežnú domácnosť by to mohlo znamenať ročný nárast o stovky eur, varuje opozícia

Nárast cien potvrdil Inštitút finančnej politiky.

Plyn môže výrazne zdražieť: Pre bežnú domácnosť by to mohlo znamenať ročný nárast o stovky eur, varuje opozícia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Cena plynu od budúceho roka môže vzrásť o 30 percent. Potvrdil to Inštitút finančnej politiky vo svojej prognóze. Opozícia tvrdí, že pre bežnú domácnosť by to mohlo znamenať ročný nárast cien o niekoľko stoviek eur. Ceny plynu aj iných energií určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten ich zverejní koncom tohto roka.

IFP zdôvodňuje nárast ceny plynu návratom ku komerčným cenám bez štátnej pomoci. Hnutie Slovensko hovorí, že zvýšenie cien o tretinu zaťaží ľudí, ktorí plynom kúria a varia.

„Mesačný preddavok za plyn sa momentálne platí 150 eur. Od nového roku bude platiť o 45 eur viac. Inými slovami ho to vyjde o 540 eur drahšie za celý rok,“ uviedol poslanec NR SR Július Jakab (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Počítajú natvrdo s tým, že slovenským domácnostiam zoberú 30 percent navyše cez ceny plynu. Približne pol miliardy eur,“ vyhlásil poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Možnému nárastu cien plynu sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Koncovú cenu energií pre domácnosti určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Kým sa úrad nevyjadrí, cena plynu na ďalší rok nie je definitívna.

„Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, tak ako každý rok, určí ceny plynu na rok 2025 v riadnych cenových konaniach. Nikdy vopred nešpekulujeme o výsledku cenových konaní,“ povedal hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

„Ministerstvo hospodárstva v gescii strany Hlas sociálna demokracia deklarovalo, že pripravuje systém pomoci s cenami energií pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. O systéme pomoci bude informovať aj verejnosť,“ reagovala hovorkyňa strany Hlas-SD Karolína Ducká.

Ministerka hospodárstva sa zatiaľ nevyjadrila

Opozičná strana Progresívne Slovensko tvrdí, že dôvodom zvyšovania cien je aj ich plošné dotovanie v predchádzajúcom období.

„Aj pre ľudí s bazénmi, aj pre babičky. Zároveň teraz sa zvýšia ceny energie o 30 percent. To znamená, že pre všetkých, ale hlavne aj pre tie babičky,“ konštatoval poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS).

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) sa k téme zatiaľ nevyjadrila. No podľa slov jej rezortu hľadá dodávateľov lacnejšieho plynu.

„Práve kvôli limitovaniu nárastu cien na budúci rok robí rezort hospodárstva všetko pre to, aby zabezpečil cenovo výhodný plyn z východu. Aj preto bude podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR, Denisa Saková, v pondelok v Azerbajdžane opäť rokovať o dodávke plynu z tejto oblasti,“ zaznelo vo vyjadrení ministerstva hospodárstva SR.

Rezort hospodárstva dodáva, že cena plynu bude závisieť napríklad aj od prepravných nákladov. Môže teda ešte klesnúť, ale aj narásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko