Na hlavný obsah

Ceny potravín máme v EÚ nadpriemerné, platy najnižšie. Nové obchodné reťazce však môžu tlačiť ceny nadol

V lete potraviny zdražili v priemere o 1,5 percenta.

Ceny potravín máme v EÚ nadpriemerné, platy najnižšie. Nové obchodné reťazce však môžu tlačiť ceny nadol
Zákazník nakupuje potraviny v supermarkete. Foto: TASR/TASR/Jonhap

Platy máme v Európskej únii najnižšie, za to ceny – minimálne potravín – najvyššie. Ako upozorňuje podcast Ekonómia ľudskou rečou, keď sa pozriete na dáta Eurostatu, zistíte nepríjemné skutočnosti. Aké, sme zisťovali v relácii Peniaze.

Jednotlivec na Slovensku má priemerný čistý príjem najnižší spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičky. Keď sa však pozrieme na vývoj cien, tak napríklad potraviny máme drahšie, ako je priemer v Únii.

„V rámci celej Európskej únie, v podstate spolu s Francúzskom, máme ôsme najvyššie ceny potravín. Čo sa týka V4, tak tam máme dlhodobo najvyššie ceny potravín. Celkovo platí, že na Slovensku minieme z našich rodinných rozpočtov až takmer štvrtinu práve na nákup potravín,“ uvádza analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Pod výšku ceny sa podpisuje celý rad faktorov od prvovýrobcov cez spracovateľov a prepravcov až po predajcov. „Na čo netreba zabúdať je aj rozdielny vývoj cien pohonných látok alebo energií v každej krajine a toto má veľký vplyv na vývoj cien. V podstate aj v prvovýrobe, aj v preprave, aj v potravinárskom priemysle aj v samotnom obchode,“ pripomína Sadovská.

V lete potraviny zdražili ešte viac, v priemere o 1,5 percenta. Najviac, až 11 percent, sme si priplácali za oleje a tuky a takmer päť percent za chlieb pečivo. Na druhej strane ovocie bolo o takmer deväť percent lacnejšie a cena zmrzliny klesla o desať percent. Celkovo inflácia stúpla o 2,6 percent.

Cenám potravín sme sa venovali v relácii Peniaze:

Väčšia konkurencia môže pomôcť zákazníkom

Bude zaujímavé sledovať ďalší vývoj cien. Niekoľko silných hráčov zo segmentu potravín a drogérie totiž ohlásilo príchod na náš trh. „Keď príde nejaký nový hráč a veľký hráč na trh, aj čo sa týka obchodov alebo značiek, tak to zvyšuje konkurenčný boj. Ak tu máme veľký konkurenčný boj, tak to v konečnom dôsledku tlačí na cenu smerom nadol, čiže v podstate v prospech zákazníka,“ vysvetľuje Sadovská.

Dodáva, že je otázne, aké ceny budú v týchto nových reťazcoch. „Samozrejme, ak budú nižšie, tak to spôsobí konkurenčný boj. Určite príde k nejakým akciám alebo nejakej reakcii zo strany už existujúcich reťazcov na Slovensku,“ hovorí analytička.

Konkurenčný boj vplýva nielen na cenu potravín, ale aj na cenu liekov. Mnohí pacienti si všimli, že ceny v kamenných lekárňach sú vyššie ako na internete. Pátrali sme po dôvode.

„Rozdielne ceny vychádzajú z toho, že prevádzkové a režijné náklady v lekárňach sú ďaleko vyššie ako na internete. Keď si to tak zoberieme, tak aj zákazníci, ktorí využívajú služby internetového bankovníctva, majú ceny úplne odlišné, ako keď využívajú služby v kamennej pobočke,“ hovorí manažérka komunikácie Dr. Max Kvetoslava Kirchnerová.

„Na internete si pacienti kúpia lacnejšie lieky aj vďaka inak nastavenej cenovej politike, pretože vychádzame z analýz konkurencie a tiež cenovej elasticity,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika