Na hlavný obsah

Ceny potravín nezávisia len od výšky DPH: Rast cien sa podľa potravinárov nezastaví

Ministerstvo pôdohospodárstva avizuje cenové kontroly.

Ceny potravín nezávisia len od výšky DPH: Rast cien sa podľa potravinárov nezastaví
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obchodníci zapracujú zníženie DPH na základné potraviny do cien. Potvrdili to po stretnutí s premiérom Robertom Ficom. Výrobcovia však pripomínajú, že ceny potravín nezávisia len od výšky DPH. Ministerstvo pôdohospodárstva avizuje cenové kontroly.

Takto vyzerá košík takzvaných základných potravín. Patria sem čerstvé potraviny ako zelenina, ovocie, mliečne výrobky, med a bryndza. Od nového roka by sme za ne mali platiť nižšiu päťpercentnú DPH. Aby sa pretavila aj do cien, ministerstvo pôdohospodárstva chce oveľa detailnejšie kontrolovať cenotvorbu.

“Tento rok vykonáme minimálne dve až tri cielené kontroly naprieč celej vertikále. To znamená, že sa reálne bavíme o obchodných reťazcoch, o potravinároch a poľnohospodároch, kde si získame základné informácie. Za koľko to nakupuje, akú tam má maržu, za koľko to predáva,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Zníženiu DPH na základné potraviny sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

Komora poľnohospodárov poukazuje na to, že potraviny najviac zdražujú práve obchodníci.

“Častokrát sú mnohé také položky, pri ktorých tie odbytové ceny, o ktorých hovoríme sú len mierne nad úrovňou výrobných nákladov. Častokrát sú to aj také odbytové ceny, ktoré sú priamo na úrovni výrobných nákladov, takže tam o nejakej ziskovosti nemožno hovoriť,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Nižšia DPH na spracované potraviny

Zástupcovia reťazcov tvrdia, že marže na základné potraviny v obchodoch zvyšovať nebudú.

“Čo môžem garantovať je to, že samozrejme pre nás je DPH prietoková daň, to znamená, akú štát určí, toľko v rámci cenotvorby pridáme,“ povedal predseda SAMO Martin Krajčovič.

Na väčšinu spracovaných potravín, ako múka či cestoviny, bude platiť 18 percentná DPH, čo je o jeden percentuálny bod menej ako dnes. Rast cien sa podľa potravinárov nezastaví. Rastú ceny energii, skončila sa aj odvodová úľava.

“Po jej uplynutí v júli a auguste pozorujeme zrýchlenú infláciu potravín. Bol to veľmi dobrý nástroj,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

O tom, aby ceny potravín skutočne klesli, chce vláda hovoriť aj s výrobcami a dodávateľmi.

“Záleží nám na tom, aby toto rozhodnutie bolo viditeľné na konci roka, teda na začiatku roka 2025. Aby sme dali zadosť tomuto nášmu spoločnému úsiliu,“ dodal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko