Na hlavný obsah

Ceny potravín sa jednoznačne znížia, vyhlásil R. Takáč. M. Čaučík hovorí o „vláde zdražovania a dusenia podnikateľov“

Politici sa zhodli na vodozádržných opatreniach.

Ceny potravín sa jednoznačne znížia, vyhlásil R. Takáč. M. Čaučík hovorí o „vláde zdražovania a dusenia podnikateľov“
Zľava minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) a poslanec a podpredseda KDH Marián Čaučík. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Lukáš Mužla/Koláž STVR

Vláda prišla s konsolidačným balíkom, vlajkovou loďou je zvýšená DPH. Niektoré dane budú mať zníženú sadzbu, napríklad základné potraviny, pribudne aj daň z transakcií. Podpredseda KDH a poslanec Marián Čaučík si myslí, že opatrenia necharakterizujú vládu ako sociálnu, ale ako „vládu zdražovania a dusenia podnikateľov“. Uviedol to v diskusnej relácii Sobotné dialógy.

KDH si nemyslí, že znížením DPH dôjde k zlacneniu potravín, povedal Čaučík. „Potraviny budú musieť byť drahšie, práve pre ten konsolidačný balíček. Cena sa tvorí z nákladov a zo zisku. Vieme, že zisk v maloobchode je na úrovni asi dvoch percent, je to veľmi malý zisk. A tie náklady im zvýšite tým konsolidačným balíčkom,“ skonštatoval.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) nesúhlasí, že na konsolidáciu sa budú skladať primárne občania. Tvrdí, že opatrenia sa týkajú podnikateľov. Konsolidačný balík hovorí o päťpercentnej DPH na základné potraviny a 19-percentnej DPH na ostatné potraviny. Minister vyhlásil, že ceny potravín sa „jednoznačne znížia“.

„Mali sme s predsedom vlády spoločnú tlačovú konferenciu so zástupcami obchodných reťazcov. Obidvaja zástupcovia týchto reťazcov deklarovali, že zníženú DPH, jednak z 20 na 19, ale aj tú z desať na päť, premietnu do konečných cien pre konečného spotrebiteľa,“ povedal Takáč. Dodal, že zníženia bude vláda kontrolovať. Ak k zníženiu nepríde, bude konať.

Takáč pripustil, že zoznam základných potravín by sa mohol v budúcom roku dopĺňať. Či sa do nich dostanú aj vajcia, priamo nekomentoval.

Šetrenie podľa KDH

Čaučík si nevie predstaviť, že by KDH opatrenie podporilo počas hlasovania v Národnej rade (NR) SR. Podporilo by návrh, ak by zahŕňal námety hnutia. KDH sa obáva, že konsolidáciu vláda predloží ako jeden zákon. Podľa Čaučíka by zahŕňal viacero problematických vecí. Ako jednu z nich uviedol vypustenie rodičovského dôchodku.

„Toto pripraví mnohých rodičov o príjmy, ktoré mali od svojich detí zarábajúcich na Slovensku. Daňový bonus pre rodičov tiež nesúhlasíme, aby išiel dole,“ vysvetlil Čaučík. Dodal, že sa chcú s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) ku konsolidácii stretnúť. Pochybuje však, že sa stretnutie uskutoční. Koalícia podľa neho balík nechce meniť.

Opozičné strany sa však zhodujú s koalíciou, že krajina musí šetriť. Slovensko má aktuálne najhorší stav verejných financií v Európskej únii.

KDH by išla cestou znižovania počtu zamestnancov vo verejnom sektore, znižovania výdavkov ministerstiev, odpredávania štátneho majetku a zvýšením odvodu z hazardu. Čaučík však zmienil aj zvyšovanie DPH.

„Zvýšiť výber DPH na úroveň priemeru desiatich najúspešnejších členských štátov EÚ, to by prinieslo 900 miliónov eur. Takto by sa dalo konsolidovať a ťarcha by bola 95 percent na pleciach vlády a iba päť percent na ľuďoch,“ uviedol podpredseda KDH.

Čaučík vysvetlil, že pri súčasných opatreniach občan zaplatí 60 percent, podnikatelia 35 percent a vláda päť percent z konsolidácie.

Ako na povodne v budúcnosti

Pôdohospodári nezaznamenali škody tak veľké, ako je tomu v okolitých krajinách a sú na úrovni okolo 20 miliónov eur. Podľa ministra Takáča najväčšie škody rezort registruje v lesoch, kde živel zničil porast a komunikácie, napríklad mosty.

Slovensko by mohlo získať z balíka pomoci pre zaplavené krajiny miliardu eur, informoval cez týždeň Robert Fico (Smer-SD). Konkrétne projekty, na ktoré by tieto prostriedky mohli ísť, zatiaľ nie sú, povedal Takáč. Svoje projekty ponúkne aj agrorezort.

„Projekty, ktoré ponúknuť môžeme, sú napríklad vodozádržné v jednotlivých porastoch. Keď sa napríklad bavíme o Malých Karpatoch, kde keby boli vytvorené nejaké opatrenia, nedôjde k tak veľkému náporu vody, že by sa hneď zliala, ale bude niekde mierne zachytená v porastoch a nedôjde k takým škodám, aké boli spôsobené,“ vysvetlil Takáč.

Kým Takáč hovorí o zvládnutí povodňovej situácie vďaka profesionálnemu prístupu vlády, Čaučík upozornil, že iné krajiny zasiahli záplavy oveľa viac.

„Videli sa mi nemiestne poznámky alebo porovnávania, že sme to zvládli lepšie ako v Čechách a pod. Keď sme to sledovali, videli sme, že v Čechách to bolo veľmi dobre, integrovane pripravené,“ skonštatoval Čaučík.

Hasiči pracujú na mieste záplavy v Poľsku.
Hasiči pracujú na mieste záplavy v Poľsku.Foto: TASR/AP

Poslanec KDH súhlasí, že vodozádržné opatrenia je potrebné vytvoriť. „Experti hovoria, že proti vode je treba bojovať vodou. To znamená zadržiavať vodu v krajine v tej časti roka, keď sú bežné zrážky a vracať ju do krajiny, aby chladila. Lebo potom vznikne menší efekt tepelného ostrova, ktorý potom tie mračná dáva do extrémov,“ uviedol.

Čaučík pochybuje, že miliardu eur, ktorú poskytne EÚ, dokáže Slovensko minúť. Podľa neho by sa to urobilo najlepšie v spolupráci so samosprávami. Či ponuku na pomoc od KDH vláda využije, Takač odpovedal: „Využijeme pomoc obcí a miest, ktoré budú chcieť spolupracovať.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika