Na hlavný obsah

Českí Piráti sa po debakli v krajských voľbách netaja možným odchodom z vlády, funkcie už zložili

Politológovia radia koalícii zmeniť stratégiu.

Českí Piráti sa po debakli v krajských voľbách netaja možným odchodom z vlády, funkcie už zložili
Predseda Pirátov Ivan Bartoš. Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Na výsledky krajských a senátnych volieb v Česku zareagovala prvá strana ráznym krokom. Vedenie vládnych Pirátov sa rozhodlo odstúpiť. Desať z 13 krajov totiž ovládlo opozičné hnutie ANO Andreja Babiša.

O krajských voľbách sa hovorí ako o referende o vláde, pričom ľudia jasne vyjadrili nespokojnosť. Komentátori situáciu komentujú aj slovami „Andrej Babiš prevalcoval konkurenciu“. V Aktuálne :24 to uviedla spravodajkyňa STVR v Prahe Katarína Vítková.

„Volili ho veľmi masívne, bolo to až okolo 840-tisíc ľudí a koalícii Spolu dalo hlasy menej ako pol milióna ľudí. Volebný zisk ANO bol naozaj veľmi štedrý a bol aj podstatne vyšší ako pred štyrmi rokmi, kedy taktiež získalo 10 z 13 krajov,“ povedala Vítková.

Spravodajkyňa priblížila, že kým v predošlých voľbách stačilo hnutiu ANO na vedúcu pozíciu 30 percent, teraz to bolo v niektorých krajoch viac ako 40 percent.

O krajských voľbách v ČR informovala v Aktuálne :24 spravodajkyňa STVR v Prahe Katarína Vítková. Rozprávali sme sa o nich aj s politológom Lukášom Jelínkom:

Piráti na križovatkách

Ak chce koalícia uspieť v budúcoročných parlamentných voľbách, musí radikálne prekopať stratégiu, radia politológovia.

Masívne zemetrasenie už výsledok krajských volieb vyvolal v strane Piráti, ktorá zaznamenala „debakel“. Z 99 kresiel, ktoré mali, im zostali už len tri. Ich líder Ivan Bartoš povedal, že nebude zastierať, že je to pre stranu veľmi zlé.

V reakcii na neobhájenie mandátu ešte v sobotu (21. 9.) večer dali k dispozícii funkcie, napokon ich úplne zložili. Piráti sú aktuálne v kúte. Voliči ich takpovediac potrestali za problémy, ktoré ich sprevádzali v eurovoľbách aj v krajských voľbách.

Predsedovi hnutia Ivanovi Bartošovi sa okrem toho nedarí v pozícii ministra pre digitalizáciu s jeho stavebným konaním, digitalizácia tiež stagnuje. Za to ho občania často kritizujú. Jeho rezignáciu premiér ČR Peter Fiala rešpektuje a chce s ním diskutovať o ďalšom postupe.

Piráti sa však netaja tým, že by mohli odísť z vlády. V koalícii by to však veľké zmeny nespôsobilo. V parlamente má totiž 108 kresiel a štyri hlasy hnutia Ivana Bartoša by ich neohrozili v pretláčaní zákonov.

Babiš neskrýva radosť, Fiala veselý nebol

Líder hnutia ANO Andrej Babiš po príchode do volebného štábu neskrýval radosť. Tentokrát sa pokúsi predísť scenáru, ktorý nastal v roku 2020, kedy v krajoch hnutie získalo len troch hajtmanov. Konať začalo ANO už počas kampane.

Premiér Peter Fiala síce prichádzal do štábu s úsmevom, no bolo vidieť, že veselý nebol. Povedal, že výsledok odráža realitu. Podľa neho nejde o úspech, ale ani o fatálny neúspech. Poukázal na to, že koalícia neviedla centrálnu kampaň ako víťaz volieb.

Voľby ukázali dôležitosť individuálnych osobností v krajských voľbách, resp. na tom, ako sa v regiónoch vyprofilovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet