Na hlavný obsah

Česku a Poľsku po ničivých záplavách podali pomocnú ruku viaceré krajiny EÚ

Zaslali vysúšače či roztok na dezinfekciu vody.

Česku a Poľsku po ničivých záplavách podali pomocnú ruku viaceré krajiny EÚ
Obyvatelia sa brodia zaplavenou ulicou v Bohumíne. Foto: TASR/AP

Stovky vysúšačov poslali Česku prostredníctvom únijného systému civilnej ochrany Slovinsko, Belgicko, Chorvátsko alebo Nemecko. Oznámila to v piatok (20. 9.) Európska komisia.

Poľsko potrebovalo tiež pomoc s dezinfekciou vody, stovky fliaš roztoku chlóramínu im prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ dodalo Švédsko, dodala komisia. Praha a Varšava o pomoc žiadali kvôli nedávnym ničivým záplavám.

„Po rozsiahlych záplavách v strednej a východnej Európe zmobilizovala EÚ na žiadosť Česka a Poľska pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany. Česku poskytlo kľúčovú podporu viacero krajín. Slovinsko, Belgicko, Chorvátsko a Nemecko poslali stovky vysúšačov nevyhnutné pre vysušenie vodou poškodených budov,“ uviedla únijná exekutíva.

„Ďakujem členským štátom za ich rýchlu reakciu,“ poznamenal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič. Ocenil „spoločné úsilie členských krajín, solidaritu a ich spoluprácu v časoch kríz“.

Mechanizmus civilnej ochrany EÚ umožňuje členským štátom postihnutým prírodnými pohromami požiadať napríklad o vyslanie záchranných tímov či špecialistov alebo o materiálnu pomoc.

Okrem štátov bloku sa na ňom podieľajú aj európske krajiny mimo Únie. Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Island, Nórsko, Macedónsko, Srbsko, Turecko a od tohtoročného apríla aj Ukrajina.

Pomoc z Fondu solidarity

Krajiny Únie môžu tiež požiadať o finančnú pomoc z Fondu solidarity. Ten bol s cieľom podpory krajín postihnutých živelnými pohromami zriadený po záplavách v roku 2002.

Vo štvrtok (19. 9.) šéfka EK Ursula von der Leyenová oznámila, že pre krajiny postihnuté povodňami by sa mohlo „mobilizovať tiež 10 miliárd eur z kohéznych fondov“. Podrobnosti o tejto podpore zatiaľ neboli zverejnené, nie je teda jasné, odkiaľ presne a kedy by mali byť peniaze alokované.

Kohézny fond sa zvyčajne využíva na pomoc hospodársky menej rozvinutým regiónom dvadsaťsedmičky a v programovacom období rokov 2021 až 2027 poskytuje podporu 15 členským štátom: Bulharsku, Česku, Estónsku, Chorvátsku, Cypru, Litve, Lotyšsku, Maďarsku, Malte, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Grécku, Slovensku a Slovinsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet