Na hlavný obsah

Cestu pod Strečnom pre sanáciu opäť uzatvoria, cestári počítajú aj s využitím vrtuľníka

Opravy sú zatiaľ v polovici.

Cestu pod Strečnom pre sanáciu opäť uzatvoria, cestári počítajú aj s využitím vrtuľníka
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Tento víkend opäť uzavrú cestu medzi Žilinou a Martinom. Cez Strečno sa nebude dať prejsť od soboty (7. 9.) 7.00 h ráno do nedele (8. 9.) 19.00 h večer. Dobrou správou je, že cestári stihli opraviť cestu cez Terchovú, ktorá je jednou z dvoch obchádzkových trás.

V prielome Váhu spevňujú bralo, z ktorého padali kamene. Už v auguste sa tri víkendy tade nedalo prejsť. Teraz ide už o štvrtú uzáveru zo siedmich ohlásených.

,,Počas víkendu sú naplánované náročné a nebezpečné práce na stavenisku na skalnom brale. Je plánovaných päť vzletov vrtuľníka, ktorý bude prevážať ťažký a objemný materiál na toto stavenisko, preto by nebolo bezpečné, keby sa niekto pohyboval pod staveniskom,“ informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.

Premávka pod bralom je obmedzená aj cez pracovný týždeň – počas prác riadia premávku v jednom pruhu semafory.

Uzávere a oprave cesty pod Strečnom sa v Správach z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

„Počítame v priebehu deviateho mesiaca aj s nasadením vrtuľníka, predovšetkým z dôvodu urýchlenia prác. Objednávateľovi sme vyšli v ústrety s termínmi uzatvárania iba počas víkendov. Potrebuje práce nejakým spôsobom urýchliť a vrtuľníky sú naozaj asi tá najlepšia forma,“ zástupca zhotoviteľa Swietelsky stavební, ČR Milan Chodacki.

Strečno sa dá obísť cez Rajec alebo Terchovú. Túto trasu však komplikovala rekonštrukcia cesty, ktorú spravuje samosprávny kraj.

„Výtlky tam boli, bolo ich tam veľa a hlavne boli hlboké. Čiže výtlky sa museli ešte opraviť pred tým, ako sa tam položila vrchná obrusná asfaltová vrstva,“ opísala vedúca odboru dopravy Úradu Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová.

mapa obchádzky
Obchádzkové trasy pri uzavretej ceste pod Strečnom.Foto: STVR

Na ceste ešte chýbajú čiary

Dva-a-pol-kilometrový úsek už opravili za takmer štvrť milióna eur. Vodičom však chýbajú biele čiary. „Musí sa najskôr odmastiť asfaltový povrch, čiže vodorovné dopravné značenie tam bude vyznačené niekedy na konci septembra,“ uviedla Tisoňová.

Sanácia brala pod Strečnom je len v polovici a stáť by mala 3,5 milióna eur.

„Po tomto čase bude cesta opäť otvorená pre obojsmernú prevádzku, a to až do siedmej hodiny rána v pondelok, kedy bude znovu presmerovaná do jedného jazdného pruhu a bude striedavo riadená semaformi,“ povedala Lukáčová.

O ďalších uzáverách cesty cez Strečno rozhodne krízový štáb na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny