Na hlavný obsah

Chlapec (14) obvinený z vraždy štyroch ľudí v škole v USA ostane vo väzbe. Obvineniam čelí aj jeho otec

Strelec mal dostať zbraň od otca na Vianoce.

Chlapec (14) obvinený z vraždy štyroch ľudí v škole v USA ostane vo väzbe. Obvineniam čelí aj jeho otec
Colt Gray obvinený zo streľby v americkom štáte Georgia. Foto: TASR/AP

Štrnásťročný mladík obvinený z vraždy štyroch ľudí na strednej škole v americkom štáte Georgia zostane vo väzbe. Jeho právnik pri piatkovom (6. 9.) súdnom vypočutí nepožiadal o prepustenie na kauciu, uviedla agentúra AP.

Okrem strelca zadržala polícia aj jeho otca, ktorý je obvinený z neúmyselného zabitia a vraždy, pretože synovi zaobstaral zbraň. Takisto otec zostane po prvom súdnom vypočutí vo väzbe.

Štrnásťročný Colt Gray čelí obvineniu z vraždy dvoch rovnako starých študentov a dvoch učiteľov na škole Apalachee High School v meste Winder na severovýchode štátu Georgia, ku ktorej v stredu (4. 9.) podľa polície použil poloautomatickú pušku.

Ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia, z toho sedem strelnou zbraňou – šesť študentov a učiteľ. Nikto z nich podľa médií nie je v kritickom stave.

Hrozí im doživotie

V piatok ho podľa AP priviedla eskorta na súd s putami na rukách aj nohách. Sudca mu oznámil, že mu hrozí až doživotný trest. Ak by už bol plnoletý, mohol by dostať aj trest smrti, konštatoval sudca.

Mladík podľa agentúry Reuters reagoval na jeho otázky iba prikývnutím. Právnik nepožiadal o jeho prepustenie na kauciu a chlapec preto zostane vo väzbe.

Okrem chlapca obvinili aj jeho 54-ročného otca Colina Graya. Ten mu podľa zdrojov stanice CNN kúpil útočnú pušku ako darček vlani na Vianoce.

Muž sa postavil pred súd krátko po tom, ako odviedli jeho syna. Vypočul si obvinenia z neúmyselného zabitia, vraždy a krutosti k deťom. Podľa sudcu môže pri sčítaní všetkých trestov dostať až 180 rokov väzenia. Ani on sa rovnako ako syn k činom na súde nepriznal.

Americké školy bývajú dejiskom hromadnej streľby aj niekoľkokrát za rok. Rovnako ako teraz aj ostatné tragédie spravidla vyvolali diskusiu o sprísnení pravidiel pre držanie strelných zbraní, silná loby majiteľov týchto zbraní však zásadnejšie zmeny blokuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet