Na hlavný obsah

Chlapec s raritným ochorením dostal nádej na normálny život. Lekárom z NÚDCH sa podarila unikátna operácia

Dieťa s Mateovou diagnózou sa narodí raz za päť rokov.

Chlapec s raritným ochorením dostal nádej na normálny život. Lekárom z NÚDCH sa podarila unikátna operácia
Na snímke Mateo. Foto: STVR

Mateo sa narodil s raritným vrodeným ochorením. Rázštepom močového mechúra, čriev a brušnej steny. Vďaka trom operáciám lekárov Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) spolu s britskými kolegami má dnes nádej na normálny život.

Dieťa s takouto diagnózou sa narodí raz za päť rokov. Pred 20 rokmi by malo minimálnu nádej na záchranu. Ešte nedávno im po operáciách ostávali vývody na moč.

„Máme doma dve zdravé deti, takže bol to obrovský šok, ktorý sme museli zvládnuť.
Nevedela som si to predstaviť, pretože Mateo je, ako vidíte, veľmi živé dieťa,“ opísala matka Erika Žuffová.

Viac o unikátnej operácii zisťovala v Správach redaktorka Natália Krížová:

„Keďže sa narodil s kompletným rázštepom močového mechúra, čriev a brušnej steny. Hrozila infekcia, hrozili všetky možné komplikácie. Tak do 72 hodín bolo nutné urobiť operáciu. Prvá operácia bola takým telemedicínskym mostom, že kolegovia v Londýne boli na monitore, pozerali sa na náš operačný stôl, pod ich inštruktážou sme urobili prvú operáciu,“ priblížil riaditeľ NÚDCH v Bratislave Peter Bartoň.

Pri prvej operácii zachránili lekári chlapcovi život, druhá operácia mu umožnila normálne chodiť. „Myslím si, že dokáže všetko, čo dokážu zdravé deti v jeho veku, že všetko dobehol,“ povedala Žuffová.

„Ja v mojom veku som videl tri také závažné rozostupy panvy. Unikát je v tom, že sa podarilo zladiť absolútne perfektný tím urologicko-ortopedický. Boli tu dvaja profesori priamo z Great Ormond Streat z Londýna. My sme im samozrejme asistovali,“ ozrejmil prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a NÚDCH Milan Kokavec.

Pri tretej operácii urobili plastiku vylučovacej sústavy. „Je tam kopec krokov pri operáciách, ktoré sa využívajú aj pri iných ochoreniach. Takže odvtedy sme už päť alebo šesť detí s podobnými ochoreniami, nie s tak závažnými odoperovali,“ uviedol Bartoň.

Operácie, ktoré robili na tomto pracovisku Matejovi, významne zlepšili prognózu, ktorú majú deti narodené s touto istou diagnózou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko