Na hlavný obsah

Čiernu stavbu v Brezne roky zväčšovala 16-členná rodina. Opachu mesto zlikviduje za desiatky tisíc eur

Neprispôsobiví občania navyše spôsobovali konflikty.

Čiernu stavbu v Brezne roky zväčšovala 16-členná rodina. Opachu mesto zlikviduje za desiatky tisíc eur
Na snímke problémová čierna stavba. Foto: STVR

Čiernu stavbu roky zväčšovala 16-členná rodina. Svojpomocne postavené prístrešky vybudovali v Brezne pri skale v lokalite Drakšiar. Neprispôsobiví občania navyše spôsobovali konflikty s ostatnými obyvateľmi. Na odstránenie stavieb mesto minie desiatky tisíc eur.

V dome žila podľa vedenie mesta neprispôsobivá 16-členná rodina, ktorá si tu svojpomocne pristavila nelegálne prístrešky.

„Bola záťažou nielen vzhľadom na vizuál nášho mesta, pretože ide o časť, ktorá je naozaj vstupom do centrálnej časti mesta, ale na druhej strane ide aj o nehnuteľnosť, ktorá bola spojená s obyvateľmi, ktorí neustále porušovali verejný poriadok. Bolo tu páchané množstvo priestupkov,“ uviedol primátor mesta Brezno Tomáš Ábel.

„Väčšina ich rodinných príslušníkov boli cudzí, neboli miestni. Čiže nezapadli do miestnej komunity, a preto vytvárali rôzne konflikty, či to bolo fyzické napádanie na ulici, alebo tu na chodníku, alebo priamo v Drakšiari s ostatnými obyvateľmi. Hlavný problém tu bol väčšinou počas vyplácania sociálnych dávok,“ priblížil náčelník Mestskej polície Brezno Ladislav Majer.

Čiernej stavbe v Brezne, ktorú zväčšovala 16-členná neprispôsobivá rodina sa v reportáži v Správach z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Tieto pozemky mali v minulosti viacerých vlastníkov. Časť domu, ktorý postavili legálne, mesto odkúpilo. Početná rodina sa presťahovala do priľahlej obce. „Celkovo nás náklady stáli zhruba 40-tisíc eur, keď aj rátam v podstate práce, ktoré sú do toho zahrnuté, exekučné konania a ďalšie,“ vysvetlil primátor Brezna.

Nejde o prvý prípad

Podobný prípad riešili aj v mestskej časti Zadné Halny. „Neplatili tam dane, každý deň popíjali vo večerných hodinách. Ľudia tam bývajú, sú tam aj Rómovia, ktorí pracujú riadne, sú zamestnaní na technických službách v meste Brezno. Proste oni ich vyrušovali do jednej do druhej do rána. Do tretej sa tam pilo,“ povedal predseda Komisie pre verejný poriadok mesto Brezno Erik Duhan.

„No, 35 rokov tu žili. A ide o to, že neplatili nič. Nič, žiadnu vodu, žiadne smeti, oni žili tu iba tak. Koľko raz tu boli policajti, keď pili, to sa nedá rozprávať,“ dodal jeden z obyvateľov mestskej časti Zadné Halny.

Aj tento dom už podobne početná rodina opustila. Mesto ho plánuje začať búrať v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny