Na hlavný obsah

Čistky v kultúre pokračujú: Ministerstvo odvolalo riaditeľa SNM Branislava Panisa

O jeho odvolaní sa hovorilo už niekoľko týždňov.

Čistky v kultúre pokračujú: Ministerstvo odvolalo riaditeľa SNM Branislava Panisa
Odvolaný generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo kultúry odvolalo generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa. V pondelok (30. 9.) o tom informoval Denník N, ktorému to potvrdil sám Panis. Pre TASR to potvrdil aj námestník generálneho riaditeľa pre úsek komunikácie SNM Jozef Bednár.

Informáciu o Panisovom odvolaní k 30. septembru potvrdil aj samotný rezort kultúry. „Ministerka sa pre jeho odvolanie rozhodla v zmysle svojich kompetencií, z dôvodov viacerých manažérskych zlyhaní, ktoré sú všeobecne známe,“ uviedla hovorkyňa MK Petra Bačinská.

V mene ministerstva zároveň nevidí dôvod na podrobný verejný odpočet dôvodov odvolania generálnych riaditeľov jednotlivých inštitúcií. Upozornila, že tieto personálne rozhodnutia sú bežnou politickou praxou v rámci všetkých rezortov. „Odvolávanie a menovanie generálnych riaditeľov inštitúcií je výhradnou kompetenciou príslušných ministrov,“ zdôraznila.

Branislav Panis začal pracovať v SNM v roku 1999 ako správca depozitára a kurátor fondov numizmatiky. V roku 2005 sa stal riaditeľom SNM – Historického múzea na Bratislavskom hrade a od roku 2016 bol generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea.

Za jeho pôsobenia na pozícii generálneho riaditeľa SNM sa napríklad začala obnova Spišského hradu, nová etapa obnovy hradu Krásna Hôrka či rekonštrukcia kaštieľa Dolná Krupá.

Šimkovičová začiatkom augusta odvolala zo svojich pozícií aj generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko