Na hlavný obsah

Čoskoro sa začne akademický rok. Mnoho študentov v Bratislave však stále nemá bývanie, podnájmy sú drahé

Pomôcť im môže portál Domire.

Čoskoro sa začne akademický rok. Mnoho študentov v Bratislave však stále nemá bývanie, podnájmy sú drahé
Mnohí študenti v stále nemajú ubytovanie na tento akademický rok. Foto: STVR

Vysokoškolským študentom sa o niekoľko dní začne akademický rok. Mnohí z nich však pre rekonštrukciu internátov v Bratislave ubytovanie stále nemajú.

Pomôcť im môže aj portál Domire.sk, na ktorom si môžu nájsť podnájom. Pre mnohých je však takáto alternatíva drahá. Bývanie počas štúdia nemá stále viac ako dvetisíc mladých. Kolónka na vhodné ubytovanie pre študentov pribudla na portáli Domire len v stredu (4. 9.).

Problémom s ubytovaním študentov v Bratislave sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka Lea Hubová:

„Práve v týchto dňoch pribúdajú nové ponuky. Predpokladáme, že v priebehu najbližších dní to bude desiatky ponúk, ktoré sú vhodné na prenájom pre študentov,“ skonštatoval Ján Pálenčár z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

„Dnes v Bratislave celkovo tie ceny 600 euro sú nejaké jednoizbové byty, 800 euro sa dá baviť v nejakých dvojizbákoch, až 1 200 euro. A potom trojizbáky začínajú tiež individuálne od tisíc do 1 800 euro,“ uviedol odborník na reality MGM Investments Mário Glos.

Pre väčšinu študentov však využitie takejto možnosti prichádza neskoro. Do školy nastupujú už o dva týždne a tak sa môže stať, že si bývanie jednoducho nenájdu.

„Ten stres sa hromadí. Neviem čo bude, kde budem bývať, či budem mať kde prespať prvý deň pred začiatkom školy,“ skonštatovala študentka Univerzity Komenského v Bratislave Miriam Juríková.

Mnohí si podnájom nevedia dovoliť

Mirka si podala dodatočnú žiadosť o internát, keďže bývanie v podnájme si nemôže dovoliť. Minulý rok za internát platila 105 eur mesačne.

„Čas sa síce kráti, ale ja stále verím, že sa na mňa dostane a ja dostanem miesto na internáte, keďže je to pre mňa výhodnejšie ako si hľadať bývanie v podnájme,“ pokračovala študentka Miriam Juríková.

Univerzita Komenského dodatočne prijala na internát približne 400 študentov, ktorí predtým ubytovanie nedostali.

„V riadnom ubytovacom procese zostalo pod čiarou tisíc študentov, títo žiadatelia mali potom možnosť si podať dodatočné žiadosti tieto dodatočné žiadosti sa vybavujú v priebehu celého septembra, hlavne po tých, ktorí už stratili záujem o ubytovanie, alebo nezaplatili cenu za ubytovanie do určeného dátumu,“ informovala Lucia Valentová z komunikácie internátov UK.

Univerzity vychádzajú v ústrety študentom aj tak, že pre nich zabezpečujú bývanie aj na hosteloch, ubytovniach, či stredoškolských internátoch. Študent tam za mesiac zaplatí okolo 100 až 300 eur.

„Rezort školstva víta aktivitu univerzít, ktoré napriek tomu, že nemajú zákonnú povinnosť poskytovať ubytovanie, sa snažia v tomto prechodnom období zabezpečiť ubytovanie študentov,“ dodala Renáta Vítková z tlačového oddelenia ministerstva školstva.

Podľa rezortu školstva bola rekonštrukcia internátov už nevyhnutná. Obmedzenie kapacít je podľa nich len dočasný stav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny