Na hlavný obsah

M. Šutaj Eštok odmieta zvolať bezpečnostnú radu pre bombové vyhrážky. Prezident Pellegrini má opačný názor

Podľa prezidenta by to bolo na mieste.

M. Šutaj Eštok odmieta zvolať bezpečnostnú radu pre bombové vyhrážky. Prezident Pellegrini má opačný názor
Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann/Koláž STVR

V Dóme svätej Alžbety v centre Košíc zasahovali hasiči aj policajti. Cirkvi niekto poslal výhražný e-mail s bombovou hrozbou. Opozícia naďalej vyzýva vládu, aby zvolala bezpečnostnú radu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to zatiaľ za potrebné nepovažuje. Podľa prezidenta by to však bolo namieste.

Obsah e-mailu adresovaný cirkvi je podobný ako tie, ktoré v uplynulých dňoch dostali školy. „Po rannej svätej omši okolo pol deviatej prišli policajti a poprosili veriacich ľudí, ktorí boli v katedrále, aby vyšli von. A následne, keď vyšli von urobili prehliadku celého Dómu sv. Alžbety,“ uviedol hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian.

„Situáciu máme pod kontrolou, okamžite sme prijali bezpečnostné opatrenia, okrem policajtov je na mieste aj psovod so služobným psom, špeciálne vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín,“ priblížil krajská policajná hovorkyňa v Košiciach Lenka Ivanová.

Bombovým vyhrážkam sa v reportáži v Správach venovali redaktorky Miriam Palková, Katarína Wildová a Karolína Janičíková:

Opozícia už v súvislosti s bombovými hrozbami na školách vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby zvolal bezpečnostnú radu. Tam by sa vláda spolu s Policajným zborom a spravodajskými službami dohodla na jednotných pokynoch a pláne, ako v takomto prípade postupovať do budúcna.

„Toto je naozaj ten poriadny príklad, kedy tá bezpečnostná rada má byť zvolaná. Pretože to nie je len otázka ministerstva školstva. Je to otázka ministerstva vnútra, našich spravodajských služieb, lokálnej samosprávy. Tí ľudia sa niekde musia stretnúť a musia začať koordinovať,“ myslí si odborník PS na bezpečnosť a obranu Peter Bátor.

Podľa prezidenta situácia eskaluje

Podľa slov ministra vnútra vyšetrovanie bombových hrozieb pokračuje v spolupráci s Českom, kde majú podobnú situáciu. Necíti zatiaľ potrebu zvolať bezpečnostnú radu.

,,My vieme, kedy je potrebné, aby zasadala bezpečnostná rada a kedy ide skôr o to, aby sme tú atmosféru v spoločnosti ukľudnili. A teraz si myslím, že je čas, aby sa prestali vyvolávať zbytočné obavy, aby sa skôr všetci ukľudnili,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

„Venovali sme tomu veľkú pozornosť na vláde. Minister vnútra a minister školstva, všetci zainteresovaní na tom robia. Ale ak to bude každý deň, neviem si celkom predstaviť, že by sme na to reagovali tak, že každé ráno povieme deťom, že nechoďte do školy,“ povedal premiér Fico.

Podľa prezidenta Petra Pellegriniho situácia eskaluje a predpokladá, že môže byť horšia. Preto tvrdí, že zvolanie bezpečnostnej rady je momentálne nevyhnutné.

„Prichádza čas, kedy by pán premiér mohol zvolať bezpečnostnú radu, respektíve aspoň už nejaké stretnutie s bezpečnostnými zložkami, ale stretnúť sa s políciou, tajnými službami a tak ďalej vyhodnocovať,“ podotkla hlava štátu.

Prezident dodal, že ak premiér bezpečnostnú radu nezvolá, bude o ňu žiadať sám. V takom prípade ju predseda vlády v zmysle zákona zvolať musí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko