Na hlavný obsah

Daň 23 percent na ubytovanie by bola druhá najvyššia v Európe: Podľa hotelierov by tak u nás mohlo prísť o prácu 15-tisíc ľudí

Ministra financií vyzývajú, aby opatrenie prehodnotil.

Daň 23 percent na ubytovanie by bola druhá najvyššia v Európe: Podľa hotelierov by tak u nás mohlo prísť o prácu 15-tisíc ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Zvýšenie súčasnej desaťpercentnej dane za ubytovanie na 23 percent by bolo pre mnohé ubytovacie zariadenia likvidačné. Upozorňujú na to Zväz cestovného ruchu a Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Hotelieri sa tiež obávajú negatívnych dosahov. Vrátane toho, že až 15-tisíc ľudí z tohto sektora by mohlo prísť o prácu. Ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) vyzývajú, aby toto konsolidačné opatrenie prehodnotil.

Daň 23 percent na ubytovanie by bola druhá najvyššia v Európe. Z členských štátov až 20 má desaťpercentnú, alebo nižšiu daň. Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu Romana Berkeša by sme sa v prípade schválenia tohto konsolidačného opatrenia dostali do obrovskej konkurenčnej nevýhody.

Možnému zvýšeniu DPH pre ubytovacie zariadenia a následných negatívnych dosahoch na ubytovacie zariadenia hovorila v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko redaktorka Anna Lačoková:

„Dnes prilákať zahraničnú klientelu, čo je vlastne cieľom rozvoja cestovného ruchu, by bolo, ak nie nemožné, tak minimálne veľmi komplikované. Otázka je, ako by sa zachovali aj Slováci. Pravdepodobne by využili možnosť cestovať do zahraničia, pretože zahraničné destinácie by im ponúkli asi cenovo výhodnejšie dovolenkovanie,“ myslí si Berkeš.

Štúdia: Strata návštevníkov by presiahla milión

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska už vypracovala aj dopadovú štúdiu a plánujú ju odovzdať na ministerstvo financii. Podľa generálneho manažéra Martina Novotného chcú poukázať na to, že očakávaný nadvýber DPH by sa nezrealizoval.

„Došlo by k poklesu samotných tržieb, tým pádom aj samotného výberu DPH. Rovnako by došlo poklesu výberu miestnych daní, to znamená, že dosah by bol ďalekosiahlejší. A v konečnom dôsledku by to nenaplnilo konsolidačné očakávania,“ skonštatoval Novotný.

Podľa štúdie by došlo k strate návštevníkov na Slovensku na úrovni asi 1,3 milióna. To by sa premietlo aj do straty prenocovaní na podobnej úrovni a ten dopad by dosiahol 270 miliónov eur ročne.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva cestovného ruchu a športu Mareka Harbuľáka budú ešte viesť debaty o tom, či dokážu zmeniť rozhodnutie vlády. Bude však potrebné nájsť kompromis.

„Určite bude treba hľadať aj na tej druhej strane, možno niekde ubrať, alebo ten prínos, ktorý z toho očakáva ministerstvo financií, práve z dôvodu poklesu návštevnosti počtu turistov, sa nenaplní. Čiže ak chceme naplniť maximálne tieto očakávania, tak budeme musieť hľadať nejaký kompromis,“ dodal Harbuľák.

O reakciu požiadal Slovenský rozhlas aj ministra financií Ladislava Kamenického.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika