Na hlavný obsah

Daňový bonus na dieťa sa zmení: Niektorým rodičom klesne alebo oň prídu úplne

Presná výška bude závisieť od príjmov rodičov.

Daňový bonus na dieťa sa zmení: Niektorým rodičom klesne alebo oň prídu úplne
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Daňový bonus na dieťa sa pre potrebu konsolidácie verejných financií zmení. Niektorým rodičom buď klesne, alebo oň prídu úplne. Minister financií však uistil, že naň budú mať nárok predovšetkým rodičia, ktorí ho najviac potrebujú. Reagoval tak na kritiku, že vláda ide šetriť na rodičoch a ich deťoch.

Daňový bonus na dieťa do 18 rokov je v súčasnosti 140 eur a pri deťoch, ktoré dovŕšili dospelosť 50 eur. Takéto nastavenie bonusu presadila ešte vláda Igora Matoviča. V takejto podobne by bonus skončil koncom tohto roka bez ohľadu na konsolidáciu.

“Daňový bonus na dieťa bol od začiatku nastavený tak, že od budúceho roka mal zo 140 eur klesnúť na 100 eur na dieťa. Výška 140 eur bola vlastne nedopatrením, keď sa nepodarilo zaviesť tzv. krúžkovné,“ uviedol člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Väčšina rodičov vtedajšie zvýšenie daňového bonusu na dieťa privítala, no niektorí rodičia ho naopak kritizovali a považovali za nespravodlivý.

“Daňový bonus vychádzal viac v prospech vysokopríjmových skupín ako pre skupiny rodičov, ktoré majú nižšie príjmy. Mali sme pocit, že by to malo byť skôr naopak,“ konštatoval spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Zmene daňového bonusu na dieťa sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Presná výška bonusu bude závisieť od príjmu rodičov

Daňový bonus na dieťa súčasná vláda zmení, a to aj z dôvodu, že treba konsolidovať verejné financie. Pri deťoch do 15 rokov bude maximálny daňový bonus 100 eur. V prípade dieťaťa od 15 do 18 rokov to bude najviac polovica, teda 50 eur. Presná výška bude závisieť od príjmov rodičov.

“Ľudia, ktorí zarábajú od 2 480 eur, tam bude klesať nárok a keď budú mať viac ako 3 632 eur, tak už nebudú mať nárok na daňový bonus,“ uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

“Idú zalepiť oči, že jednej rodine dajú a ďalším 99 zoberú. Ale dokopy sa ráta výsledok. Rodinám s deťmi na Slovensku zoberú 500 miliónov eur,“ vyhlásil poslanec NR SR Igor Matovič (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ).

“Toto sa bude v skutočnosti týkať pomerne malého počtu rodičov, lebo obaja rodičia by museli byť vysoko zarábajúci, aby úplne stratili bonus na dieťa,“ povedal Šuster.

Dnes platí, že nárok na daňový bonus zaniká až po ukončení povinnej školskej dochádzky alebo keď má dieťa 25 rokov. Po novom to bude tak, že po dovŕšení dospelosti dieťaťa už rodič nárok na daňový bonus mať nebude.

“Mnohí rodičia o ten daňový bonus buď prídu, alebo im bude znížený,“ dodal Stuška.

Minister financií vyčíslil, že štát na jeho úprave získa v rámci konsolidácie približne 170 miliónov eur. Rodičia by podľa Mateja Stušku privítali, keby tieto milióny vláda investovala do rodinnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko