Na hlavný obsah

Davisov pohár: Slovákov delila od víťazstva nad Čiľanmi jedna loptička. Z Číny napokon odchádzajú s tromi prehrami

Slovensko obsadilo v C-skupine konečnú štvrtú priečku.

Davisov pohár: Slovákov delila od víťazstva nad Čiľanmi jedna loptička. Z Číny napokon odchádzajú s tromi prehrami
Slovenskí tenisti Norbert Gombos (hore vpravo) a Lukáš Klein. Foto: TASR/AP

Slovenskí tenisti neuspeli ani v záverečnom vystúpení v C-skupine na finálovom turnaji Davisovho pohára. Na harde v čínskom Ču-chaji prehrali s Čile 1:2 a v tabuľke obsadili posledné štvrté miesto. O všetkom rozhodla štvorhra, v ktorej Norbert Gombos s Lukášom Kleinom podľahli páru Nicolas Jarry, Marcelo Barrios Vera 4:6, 7:6 (3), 6:7 (5).

Slováci po prehrách 0:3 s Nemeckom a USA už nemali šancu na postup na finálový turnaj v Malage medzi elitnú osmičku, s turnajom sa však chceli rozlúčiť víťazstvom a vylepšiť si rebríčkové postavenie.

O osude prvého setu debla rozhodol desiaty gem, v ktorom Klein stratil servis. V druhom dejstve viedol slovenský tandem 5:3, Čiľania však otočili na 6:5 a vypracovali si tri mečbaly. Gombos s Kleinom ich odvrátili a vynútili si tajbrejk, v ktorom slávili úspech.

V treťom sete nevyužili Slováci za stavu 6:5 mečbal a v tajbrejku ťahali za kratší koniec. Jarry s Barriosom Verom premenili za stavu 6:5 piaty mečbal.

Kovalík zdolal 22. hráča sveta

Súboj s Čiľanmi otvoril duel, v ktorom sa proti sebe postavili Norbert Gombos a Cristian Garin. Súboj tímových dvojok zvládol lepšie Čiľan, ktorý zvíťazil nad slovenským reprezentantom po výsledku 2:6, 6:1 a 6:2.

O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Tibora Tótha sa na harde v čínskom Ču-chaji zaslúžil Jozef Kovalík, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Alejandra Tabilla 6:4, 6:7 (5), 6:1.

Kovalík podal proti 22. hráčovi svetového rebríčka ATP výborný výkon a získal jeden z najcennejších skalpov v kariére. Po prehratom tajbrejku druhého setu v rozhodujúcom dejstve dominoval a v siedmom geme premenil druhý mečbal.

„Aj proti Nemecku a USA sme odohrali dobré zápasy, ale nezískali sme body. Som rád, že sme to dnes konečne prelomili, aj keď sme už nemali šancu na postup. Tento triumf pre mňa veľa znamená. Som vďačný kapitánovi Tiborovi Tóthovi za dôveru, dal mi príležitosť vo všetkých troch dueloch. Podmienky sú tú naozaj náročné, kurt mi až tak nesedí, o to som radšej, že som zdolal takého kvaitného hráča ako je Tabillo. V priebehu zápasu som si pri zlom pohybe zranil členok, no našťastie som to vďaka dobrému servisu dotiahol do úspešného konca,“ uviedol Kovalík v pozápaoovom interview priamo na kurte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport