Na hlavný obsah

Devín je stále odrezaný od sveta: Domáci sa nedostanú domov inak ako vojenským transportérom

Problémy spôsobuje aj nestabilný svah a hrozba padajúcich stromov.

Devín je stále odrezaný od sveta: Domáci sa nedostanú domov inak ako vojenským transportérom
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obyvatelia bratislavského Devína sa naďalej nedostanú domov inak ako vojenským transportérom. Voda z Dunaja a Moravy čiastočne zaplavila príjazdové cesty zo všetkých smerov. Zatopené sú aj niektoré ulice priamo v obci.

Devínska cesta v smere z Karlovej Vsi do Devína je stála zatvorená. Problémy spôsobuje nestabilný svah a hrozí tiež, že budú padať aj stromy. Jediná cesta, ako sa dostať na Devín, je tak cez Devínsku Novú Ves s využitím vojenského transportéra.

“Transportér chodí medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou v takých nepravidelných intervaloch, keď sa to naplní. Funguje to v poriadku, zatiaľ som nemal žiaden problém,“ prezradil obyvateľ mestskej časti Bratislava – Devín Simon.

Do Devína, kam sa iným spôsobom nedá dostať, sme sa presunuli aj my. Transportér preváža ľudí cez deň aj v noci. Najviac ich chodí ráno, keď sa potrebujú dostať do práce. Zatiaľ nevedno, kedy obe prístupové cesty otvoria alebo aspoň čiastočne sprejazdnia.

“Ešte minimálne 40 hodín by to malo byť uzatvorené. Čo sa týka Devínskej cesty do Karlovej Vsi, tak tam je momentálne 30-35 centimetrov vody na vozovke,“ informovala starostka mestskej časti Bratislava – Devín Jana Jakubkovič.

“Máme doma nejaké zásoby, dávame si diétu. Ale nie, dali sme si koláčiky, chlebík. V Devíne v potravinách majú všetko, takže sme spokojní,“ uviedla obyvateľka mestskej časti Bratislava – Devín Jana.

Situáciu v Devíne monitoroval v Správach redaktor Radoslav Šebo:

Niektoré ulice sú stále pod vodou

V obci majú aj záchranku, keby sa niekomu priťažilo. Pitnú vodu pre prípad, že by jej dodávky museli vodári prerušiť, k čomu však nedošlo a pomáha tu aj Červený kríž.

“Poskytne nám stravu pre našich seniorov, ktorým stravu poskytujeme my zo školskej jedálne, keďže školské jedálne máme zatvorené,“ povedala Jakubkovič.

Situácia pod Devínom je stále taká, že niektoré ulice sú pod vodou a do blízkosti niektorých domov sa voda nedostala iba vďaka pieskovým vreciam.

“Nikto s nami neodišiel z tých nehnuteľností s tým, že ľudia vedeli, išli sa pobaliť a teda odchádzali, ale buď k rodinám, k známym. Do domu kultúry sme neevakuovali nikoho,“ dodala Jakubkovič.

Hladina rieky by už mala postupne iba klesať. Spolu s ňou aj voda, ktorá zaplavila niektoré ulice. Hasiči aj vodohospodári už začali so sanačnými prácami. Potrvá však niekoľko dní, kým sa niektorí vrátia domov suchou nohou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko