Na hlavný obsah

Domácnostiam v Jelšave mal štát bezplatne vymeniť staré kotly za nové. Envirorezort projekt zastavil

Jelšava patrí k mestám s najhorším ovzduším na Slovensku.

Domácnostiam v Jelšave mal štát bezplatne vymeniť staré kotly za nové. Envirorezort projekt zastavil
Ilustračná snímka vykurovacieho zariadenia. Foto: STVR

Ministerstvo životného prostredia zastavilo pilotný projekt, ktorým sa mala zlepšiť kvalita ovzdušia v Jelšave. Stovke domácností malo bezplatne vymeniť staré vykurovacie telesá za nové.

Jelšava patrí k mestám s najhorším ovzduším u nás. Slovensku za to od Európskej únie hrozia sankcie.

Výstrahy pred smogovou situáciou majú v Jelšave pravidelne počas zimného obdobia. Podľa odborníkov je problémom nesprávne vykurovanie. Vďaka projektu, na ktorý vláda schválila viac ako tri milióny eur, malo získať sto domácnosti v domoch a bytoch nové vykurovacie telesá zadarmo.

Dva roky sa projekt pripravoval, odborníci navštevovali jednotlivé domácnosti a navrhovali nové kúrenie. Tento týždeň tomu dala vláda stopku.

Súčasťou projektu bol aj sociálny podnik. V nevyužitých priestoroch kasárni mali vyrábať brikety. Tie by dostávali dotknutí obyvatelia tri roky zadarmo. Vznikli by štyri nové pracovné miesta.

„Čo ma najviac mrzí je, že opäť sme sklamali ľudí. Aj keď si myslím, že je to vec štátu, nebolo ich ľahké presvedčiť, aby tomu projektu dôverovali. Musím skonštatovať, že asi tí ľudia mali pravdu a prestávam už aj ja dôverovať niektorým veciam,“ povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár.

V reportáži redaktorky Martiny Beshirovej zo Správ si pozrite, ako na zastavenie pilotného projektu v Jelšave reagovali obyvatelia mesta:

Obnov dom ako náhrada

Ministerstvo životného prostredia ako náhradu navrhuje projekt Obnov dom. V rámci neho mohli ľudia požiadať o desaťtisíc eur na výmenu kotla či iné energicky úsporné opatrenia.

„To zníži v celom okrese exhaláty do ovzdušia, pretože si zvýšia úroveň kotlov v oveľa viac jednotkách domoch,“ priblížil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

V Jelšave však o túto dotáciu nie je záujem. Dva dni pred ukončením podávania žiadosti, ktoré bolo v piatok, mali len osem záujemcov.

„Určite sa to nedá porovnávať, ten dosah na kvalitu ovzdušia tohto programu a toho pilotného projektu, ktorý sa mal realizovať. A to ani z pohľadu financií, pretože vyše tri milióny eur a keď tak počítam desať žiadosti po desaťtisíc eur, to je len 100-tisíc eur, čiže ani finančne to nesedí,“ povedal Kolesár.

„Každý jeden, kto si podá žiadosť, tak si môže vybaviť nový kotol, nové zateplenie a môže si strechu riešiť a nepotrebuje žiaden energetický certifikát,“ povedal Taraba.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter na sociálnej sieti označil zrušenie projektu za čierny deň pre Jelšavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny