Na hlavný obsah

Zdraženie diaľničnej známky: Rezort dopravy sa odvoláva na ceny u susedov. Česko má pritom 1300 kilometrov, my len 550

Ročná známka by mala zdražieť zo 60 na 90 eur.

Zdraženie diaľničnej známky: Rezort dopravy sa odvoláva na ceny u susedov. Česko má pritom 1300 kilometrov, my len 550
Ilustračná snímka Foto: STVR

Vláda v rámci konsolidačných opatrení schválila zvýšenie ceny diaľničnej známky pre väčšinu kategórií. Jednodňová známka bude drahšia o 2,7 eura. Naopak, o niečo lacnejšia by mala byť 10-dňová známka. Ročná by mala zdražieť zo súčasných 60 na 90 eur.

Podľa ministerstva dopravy ide o porovnateľnú sumu s okolitými štátmi. Rezort odhaduje, že štát opatrením získa takmer 45 miliónov eur. Odborník tvrdí, že cena je neprimeraná k stavu našich diaľnic.

Kým na Slovensku máme dokopy 550 kilometrov diaľnic, v susednom Česku ľudia jazdia na takmer 1 300 kilometrovej sieti. Cena ročnej diaľničnej známky je tam v prepočte 92 eur.

“Ideme zvýšiť diaľničné známky, pričom kvalita diaľnic vôbec nezodpovedá už súčasnej cene. Je smutné, že tieto peniaze sa nevracajú priamo do kvality a rozširovania diaľnic, nevieme dokončiť D1, D2, čiže aj tá kvalita, aj hustota aj počet kilometrov vôbec nezodpovedá navrhovanej cene 90 eur za ročnú známku,“ skonštatoval riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Zvýšeniu ceny diaľničnej známky sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

“Tieto peniaze chceme samozrejme využiť na výstavbu diaľnic. Aby ste nemali predstavu, to nie je nejaká dramatická suma, 90 eur je výška, ktorú sme vyhodnotili ešte ako prijateľnú pre motoristov, pretože v porovnaní s okolitými krajinami, keď zoberieme do úvahy Česko, Rakúsko, Maďarsko, je stále najnižšia,“ vyhlásil štátny tajomník Ministerstva financií SR Igor Choma (nom. Smeru-SD).

Porovnanie so susednými krajinami

V Rakúsku je cena ročnej diaľničnej známky 96,4 eur. V Poľsku funguje mýtny systém vyberania poplatkov. Výrazne viac platia motoristi v Maďarsku – 145 eur ročne. Výhrady voči navrhovanej cene na Slovensku vyjadril predseda koaličnej SNS.

“Z hľadiska ministerstva dopravy je to nevyhnutné opatrenie. Keby bolo na mne a mali by sme väčšiu pozíciu, tak diaľničné známky zruším zajtra. Som presvedčený, že je to totálna blbosť, kým nie sú diaľnice postavené,“ povedal podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

“Ono to bude mať následky, menej ľudí si ju kúpi, teda budú viacej zaťažené cesty prvej a druhej triedy, ktoré nie sú stavané na takú veľkú prevádzku,“ povedal poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Štátny tajomník ministerstva dopravy hovorí, že plánované zvýšenie cien známok štát kompenzuje tým, že tento rok zrušil poplatky za diaľničné úseky, ktoré sú zároveň obchvatmi miest.

“Takisto nehovoríme o niečom jednoduchom, pretože máme aktuálne 200 kilometrov diaľnic bez poplatku, čo tvorí približne štvrtinu diaľničnej siete,“ dodal Choma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko