Na hlavný obsah

Dráma na základnej škole v Česku: Žiačka zaútočila na spolužiakov, dve deti sú zranené

Informovala o tom polícia.

Dráma na základnej škole v Česku: Žiačka zaútočila na spolužiakov, dve deti sú zranené
Na českej škole zaútočila žiačka na svojich spolužiakov. Foto: X/Policie ČR

Jedna zo žiačok základnej školy v Domažliciach v Plzenskom kraji zaútočila nožom na svojich spolužiakov, pričom zranila dve deti. Policajti ju zadržali. Uviedli to v utorok (3. 9.) na sociálnej sieti X.

„V súčasnej chvíli sú naše sily a prostriedky na ZŠ Komenského 17 v Domažliciach, keďže tu jedna zo žiačok podľa prvotných informácií zaútočila nožom na spolužiakov. Zranené boli dve deti, ktorých rodičia sú už vyrozumení,“ napísala polícia. Dodala, že dievča podozrivé z útoku zadržala počas niekoľkých minút.

Zranené deti po útoku hospitalizovali, o niekoľko hodín ich však z nemocnice aj prepustili. „Po následnom ošetrení na urgentnom príjme a ďalších ošetreniach boli obaja neplnoletí už prepustení do domáceho liečenia. Ukazuje sa, že zranenia našťastie neboli závažné,“ povedal hajtman Plzenského kraja Rudolf Špoták.

Záchranári poskytli starostlivosť aj ďalšiemu dieťaťu, ktoré utrpelo šok. Na mieste sú stále odborníci, ktorí sú v prípade potreby schopní poskytnúť psychologickú pomoc.

„V súčasnosti nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo a na mieste pracuje veľké množstvo policajtov a kriminalistov,“ uviedla polícia s tým, že viac informácií poskytne, keď to bude možné.

Rýchly zásah polície

Škola na sociálnych sieťach informovala o zrušení utorkového vyučovania na druhom stupni pre mimoriadnu udalosť. Žiakov poučili o bezpečnom odchode zo školy a všetky deti sú podľa slov vedenia školy v poriadku. Vyučovanie na prvom stupni pokračuje.

Minister školstva Mikuláš Bek na sociálnej sieti X uviedol, že udalosť ho veľmi mrzí. „Násilie v školskom prostredí je absolútne neprijateľné. S domažlickými kolegami sme v spojení a sme pripravení im poskytnúť akúkoľvek podporu,“ dodal šéf rezortu školstva. Podľa stanice ČT24 v meste dopoludnia zasadol krízový štáb.

Riaditeľ plzenského policajného riaditeľstva Petr Macháček ocenil rýchly zásah polície. Oznámenie o udalosti prijali okolo 8.00 hod a prvá hliadka bola na mieste o 8.06 h, druhá o 8.08 h, spresnil. Vyzdvihol aj konanie učiteliek a riaditeľa školy, čo zabezpečilo, aby dievča v útoku nepokračovalo. Polícia si ju podľa Macháčka prevzala od neho už neozbrojenú.

Doplnil tiež, že je zatiaľ predčasné špekulovať o konkrétnej právnej kvalifikácii skutku, mohlo by však ísť o podozrenie z násilného deliktu. Rovnako je podľa neho predčasné hovoriť o motíve.

Mailovým vyhrážkam a útoku nožom v ČR sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Útočiť mala vo svojej bývalej triede

Riaditeľ školy Ivan Rybár nechcel zásah a svoju rolu príliš komentovať. Uviedol len, že dostal oznámenie od pedagogičiek, ktoré mali dozor na poschodí, kde k útoku došlo. Ihneď vybehol na poschodie a začal situáciu riešiť.

Podľa servera Novinky.cz 13-ročná siedmačka útočila vo svojej bývalej triede, pre svoj zlý prospech však do ôsmeho ročníka neprešla.

K prípadu sa na sociálnej sieti X vyjadril aj český minister vnútra Vít Rakušan. Udalosť označil za veľmi znepokojivú, zraneným zaželal čo najrýchlejšie zotavenie. V poslednej dobe podľa neho pribúda varovných náznakov o závažných problémoch medzi deťmi, ktoré sú z veľkej časti spôsobené zložitou situáciou v uplynulých rokoch vrátane dôsledkov pandémie koronavírusu.

„Všetci by sme mali byť vnímaví k potrebám detí v našom okolí a včas rozpoznať, keď niečo nie je v poriadku. Podpora duševného zdravia je dnes dôležitejšia než kedykoľvek predtým,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet