Na hlavný obsah

Dunaj naďalej kulminuje: V Bratislave má už 9,8 metra, v Devíne vyše 9 metrov

Pre západ Slovenska platia výstrahy pred povodňami.

Dunaj naďalej kulminuje: V Bratislave má už 9,8 metra, v Devíne vyše 9 metrov
Hrad Devín a rozvodnený prítok Moravy do Dunaja v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Priebeh kulminácie ovplyvňuje vysoký vodný stav na Morave, kde taktiež prebieha kulminácia. Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách,“ píšu meteorológovia s tým, že vzostup hladiny Dunaja naďalej pokračuje pod Vodným dielom Gabčíkovo.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva SHMÚ kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu. Hladina by mala dosiahnuť najvyšší bod v strednej časti úseku. V dolnej časti bude rieka naďalej stúpať.

Hydrológovia očakávajú v hornej časti slovenského úseku rieky Morava kulmináciu a následný mierny pokles hladiny rieky. V jej strednej a dolnej časti by mala kulminácia pokračovať.

SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.

Výstrahy pred povodňami

Na západe Slovenska platia hydrologické výstrahy prvého a tretieho stupňa pred povodňami. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská streda, Komárno a južnú časť okresu Nové Zámky.

SHMÚ pred povodňami varuje aj v okresoch Pezinok a Galanta, vydal pre ne prvý stupeň výstrahy.

„Vzhľadom na už spadnuté zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup vodných hladín z dotekania a výrazný vzostup vodných hladín na dolnom Váhu s prekročením stupňa povodňovej aktivity,“ napísali meteorológovia pri výstrahe pre Komárňanský okres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko