Na hlavný obsah

Hladina Dunaja kulminuje. Voda prestala stúpať, na rakúskom úseku začala mierne klesať

Magistrát hlavného mesta varuje ľudí, aby radšej zostali doma.

Hladina Dunaja kulminuje. Voda prestala stúpať, na rakúskom úseku začala mierne klesať
Na snímke zvýšená hladina Dunaja pri nákupnom centre Eurovea v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Dunaj už aj v hlavnom meste dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity. Voda rýchlo stúpa aj pri Karloveskom ramene. Podľa meteorológov by mala hladina Dunaja v pondelok (16. 9.) a v utorok (17. 9.) ráno alebo doobeda kulminovať až na 950 centimetrov.

Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.

„Značnou zmenou oproti rakúskemu úseku bude súhra Dunaja a Moravy, kam budú stekať naspäť kubíky, ktoré Dunaj naplavil do dolnej časti slovenského úseku Moravy,“ uviedol hydrológ.

Dunajská vlna sa podľa neho bude presúvať smerom dole na slovenský stredný a dolný úsek Dunaja. V Štúrove SHMÚ očakáva kulmináciu zo stredy (18. 9) na štvrtok (19. 9.). Odhadovaná kulminácia v Devíne by mala podľa neho vrcholiť pri prekročení úrovne 900 centimetrov.

Ako priblížil Kozák, momentálne je zamračené na celom území SR a kompaktné zrážky už ustávajú, vyskytujú sa miestami. „Ešte sa nám nejaké prehánky vyskytujú v Banskobystrickom kraji, na Spiši, ale toto nie sú kritické lokality,“ objasnil.

Za pondelok podľa meteorológa zaznamenali zväčša päť až 25 milimetrov (mm) zrážok z tejto vlny, na juhozápade Slovenska okolo desať až 15 mm zrážok. Kysuce už podľa neho nie sú kritické.

SHMÚ podotkol, že na rakúskom úseku tesne pod Viedňou je už hladina rieky po kulminácii. Na dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo podľa neho stále pretrváva výrazný vzostup.

Zložitá situácia zostáva podľa SHMÚ v povodí Moravy – na Záhorí, kde dochádza k dotekaniu menších prítokov z Malých Karpát. Ústav vysvetlil, že hladina Moravy v profiloch na hornom úseku naďalej mierne stúpa, smerom nižšie po toku je vzostup výrazný. V úseku nad sútokom s Dunajom dochádza podľa neho k vzdutiu jej hladiny, pričom v ohrození sú najmä Devín a Devínska Nová Ves.

Bratislava je pripravená

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík tvrdí, že Bratislava je na takúto situáciu pripravená. Podľa prognóz by mala hladina Dunaja stúpať ešte v pondelok dopoludnia, popoludní už by mala klesať.

„Čo sa týka vnútorných vôd, v Karpatoch určite ešte spadnú nejaké zrážky. To znamená, že potoky, ktoré odvádzajú tieto zrážky do hlavných tokov, ako Morava a Dunaj, sa naplnia, ale mali by mať takisto klesajúcu tendenciu,“ dodal Moravčík.

Protipovodňové zábrany aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží. Informoval starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že hladina Dunaja stále stúpa.

Pozrite si celé vyjadrenie riaditeľa SVP Jozefa Moravčíka, s ktorým sa pre Správy :24 rozprával redaktor Slovenskej televízie Boris Novotňák:

Varovania meteorológov

Meteorológovia vydali viacero varovaní v súvislosti s povodňami na Slovensku. Jedno z úplne základných je nechodiť sa pozerať na stúpajúcu hladinu vody v riekach. Apelujú tiež na ľudí, aby v rámci možností zostali doma. Vodiči by tiež mali preparkovať autá z miest, kde hrozí, že budú zaplavené.

Magistrát mesta Bratislava varoval, že z dôvodu prudkého dažďa je pôda premoknutá a môže sa stať, že v silnom vetre povyvracia stromy. Preto sa treba v Bratislave a okolí vyhýbať lesným porastom.

S odpratávaním škôd po povodniach v hlavnom meste pomáhajú aj mestskí policajti. Aké sú ich úlohy v kritických situáciách ako sú povodne, priblížil pre Správy :24 bratislavskej mestskej polície Peter Borko:

Sledujte situáciu minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny