Na hlavný obsah

Dušana Kováčika uznal súd vinným aj v ďalšej úplatkárskej kauze. Trest však nedostal

Rozsudok nie je právoplatný.

Dušana Kováčika uznal súd vinným aj v ďalšej úplatkárskej kauze. Trest však nedostal
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Ján Krošlák

Bývalý prokurátor Dušan Kováčik je vinný. V utorok (3. 9.) o tom rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michal Truban. Od uloženia trestu však upustil.

Obžaloba ho vinila zo zločinu prijímania úplatku. V špeciálne upravenej knihe mal v roku 2016 prijať 50-tisíc eur. Na oplátku mal blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaný sa proti nemu odvolal, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Prokurátor si ponechal zákonnú lehotu.

Podľa samosudcu vykonaným dokazovaním sa podarilo preukázať, že skutok sa stal. Ako konštatoval, doterajší právoplatný trest, osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur, je podľa neho dostatočný.

Na ten obžalovaného odsúdili v jeho prvej korupčnej kauze v máji 2022. Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov. Samosudca rozsudok zdôvodňoval zhruba dve hodiny.

Proces so špeciálnym exprokurátorom sa začal v septembri v roku 2022 a dokazovanie ukončili vlani v novembri, keď odzneli aj záverečné reči obžaloby a obhajoby. Dušan Kováčik svoju reč predniesol až 28. augusta a v nej zdôraznil, že žiadny úplatok neprevzal.

Obhajoba žiadala oslobodenie

Obžalobu označil za absolútne nedôvodnú a skutok za vymyslený. Podľa neho celé konanie založili len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. Obhajoba žiadala oslobodenie spod obžaloby. Podľa obhajcu Erika Magála sa k rozsudku teraz nebudú vyjadrovať.

Prokurátor Kováčikovi vzhľadom na zmenu ustanovení Trestného zákona navrhoval súhrnný trest odňatia slobody na desať rokov, peňažný trest 120-tisíc eur a jeden rok navyše, ak by ho obžalovaný nezaplatil.

„Ponechal som si zákonnú lehotu, v ktorej sa vyjadrím. Stále sa cítim v tejto veci zaujatý, napriek tomu mi nechali túto kauzu. Som asi jediný prokurátor, ktorý je nútený dozorovať trestné veci dlhoročného kolegu, takže ja si počkám na pokyn svojho nadriadeného, ako mám postupovať ďalej. Bol som 15 rokov kolega Dušana K., bežne takéto veci neostávajú kolegom a dokonca ani v rámci kraja neostávajú, idú do úplne iného kraja,“ reagoval po vyhlásení rozsudku prokurátor Bohdan Čeľovský.

Okrem Dušana Kováčika bol pôvodne obžalovaný aj Peter Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý ho mal podplácať. Na pojednávaniach sa nezúčastňoval, pretože od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému.

V závere procesu voči nemu napokon trestné stíhanie zastavili z dôvodu premlčania. Podľa jeho obhajkyne Evy Mišíkovej sa Peter Košč po zrušení zatýkacích rozkazov chce vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

V prípade prvej korupčnej kauzy špeciálneho exprokurátora podali Dušan Kováčik aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko