Na hlavný obsah

Dva mesiace čakania sú na konci. Francúzsky prezidentský palác predstavil novú stredopravú vládu

Funkciu si udržal len minister obrany.

Dva mesiace čakania sú na konci. Francúzsky prezidentský palác predstavil novú stredopravú vládu
Záber z protestov proti novému francúzskemu premiérovi Michelovi Barnieri a prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezidentský palác v sobotu (21. 9.), viac ako dva mesiace po parlamentných voľbách, predstavil novú stredopravú vládu. Informujú o tom agentúry. Svoju funkciu si udržal len minister obrany Sébastien Lecornu.

Agentúra DPA píše, že nie je jasné, či sa končí politická kríza, ktorú Francúzsko zažíva od začiatku leta. Nie je tiež isté, ako dlho sa vláda premiéra Michela Barniera udrží. Predčasné parlamentné voľby v júli síce vyhralo zoskupenie ľavicových strán, ale v novej vláde zasadli hlavne politici z Macronovho centristického zoskupenia a konzervatívni Republikáni.

Ľavici v nej nepripadla žiadna významnejšia úloha. Vláde tak hrozí, že jej nedôveru vyslovia ľavica i krajná pravica.

Rezort diplomacie nanovo povedie Jean-Noël Barrot, ktorý bol v predchádzajúcej vláde štátnym tajomníkom pre európske záležitosti. Hospodárstvo a financie má na starosti poslanec Národného zhromaždenia Antoine Armand a ministerstvo vnútra vedie republikánsky senátor Bruno Retailleau.

Proti novej vláde ešte pred oznámením jej zloženia protestovali dnes na rôznych miestach Francúzska desaťtisíce ľudí, ktorí sú sklamaní z toho, že nový kabinet neodráža výsledky volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet